Acasă Extern SUA și UE au opinii divergente

SUA și UE au opinii divergente

UE se întâlnește cu Iranul pentru a sprijini acordul nuclear, în mesajul către președintele Donald Trump.

Puterile europene vor reafirma, joi, sprijinul pentru acordul nuclear iranian pe care Donald Trump l-a respins, au spus diplomatii UE, în ajunul unui termen limită în care președintele Trump va decide  cu privire la sancțiunile pe petrol iranian.

În cadrul unei întâlniri cu Iranul, Marea Britanie, Franța și Germania, convocată de Federica Mogherini, puterile europene care au ajutat la negocierea acordului din 2015 vor reasigura Teheranul că rămân angajate în acest proces.De asemenea, vor îndemna Iranul să continue să se conformeze inspectorilor internaționali, au afirmat diplomații. Teheranul a negat mereu înarmarea nucleară.

„Scopul este să trimitem un mesaj către Washington că Iranul respectă acordul și că este mai bine să existe un acord nuclear decât să izoleze Teheranul”, a spus un diplomat.

Purtătorul de cuvânt al Agenției iraniene pentru Energia Atomică a declarat, miercuri, că o reimpunere a sancțiunilor din partea Statelor Unite ar constitui o încălcare a înțelegerii nucleare și a adăugat că Republica Islamică a avut capacitatea de a spori considerabil îmbogățirea uraniului.

Miniștrii de externe ai Marii Britanii, Germaniei, Franței și Mohamed Javad Zarif, din Iran, se vor întâlni mâine dimineață cu Mogherini, șeful politicii externe a UE.

Decizia din octombrie a președintelui Trump de a nu certifica faptul că Teheranul îndeplinește condițiile unui pact pentru a opri dezvoltarea armelor nucleare a fost împotriva Chinei, Rusiei și Europei, dar și al unor membri ai Congresului SUA.

Reuniunea de mâine de la Bruxelles face parte din diplomația ambelor părți ale Atlanticului, înainte de termenele limită din această lună cu privire la acord, inclusiv decizia de a reintroduce sancțiunile pe petrol ridicate în cadrul acordului.

Președintele Trump trebuie să decidă până la jumătatea lunii ianuarie dacă va continua să renunțe la sancțiunile S.U.A. asupra exporturilor de petrol din Iran, în condițiile pactului. Departamentul de Stat a declarat marți că administrația Trump urmeaeză să decidă vineri.

Decizia Administrație Trump vine după acțiunile guvernului iranian privind protestele antiguvernamentale legate de dificultățile economice ale populație, a corupției și de frustrărilor tinerilor, deși ridicarea sancțiunilor ar fi trebuit să genereze beneficii economice pentru întreaga țară. 

Ofițerii militari americani în retragere, membri ai Congresului SUA și foști ambasadori ai SUA, au fost printre cei 52 de experți din domeniul securității naționale din SUA care au semnat o scrisoare publicată luni, prin care îl îndeamnă pe Donald Trump să nu pună în pericol tranzacția cu Iranul.

Țările europene, inclusiv Franța și Italia, au beneficiat de comerțul reînnoit cu Iranul, ale cărui rezerve dovedite de gaze naturale sunt la fel de importante ca și cele ale Rusiei, în timp ce Marea Britanie și-a redeschis ambasada în Teheran.

Dacă președintele Trump va reimpune sancțiuni asupra Teheranului, puterile europene se tem că înțelegerea se va dizolva.

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…