Acasă Extern Supravieţuitorii Holocaustului din România vor primi despăgubiri și pensii speciale

Supravieţuitorii Holocaustului din România vor primi despăgubiri și pensii speciale

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, într-un discurs susținut la Washington, că supravieţuitorii Holocaustului din România vor primi despăgubiri și pensii speciale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul vizitei în SUA, unde premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu participă la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

În perioada următoare vor fi promovate în Parlament  ”trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din ţara mea şi din lume. Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română, atunci când au părăsit ţara lor, sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi recunoaştere a suferinţelor acestor eroi. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor, din perioada celor două Războaie Mondiale”, a precizat premierul Dăncilă.

În discursul ținut la conferință, premierul Dăncilă a spus că țara noastră va reloca ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, capitala țării.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…