Acasă Intern Tăriceanu: Trebuie apărată coeziunea la nivelul UE

Tăriceanu: Trebuie apărată coeziunea la nivelul UE

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că trebuie susţinută coeziunea la nivelul Uniunii Europene pentru a evita decalajele dintre extremităţile acesteia şi confruntările cu forţele populiste şi extremiste.

„Trebuie să susţinem convergenţa, să consolidăm şi să apărăm coeziunea la nivelul întregii UE. Aceste lucruri sunt fundamentale pentru că preîntâmpină decalajele care există deja între est şi vest şi între sud şi nord. Dorim ca acestea să fie transformate în mod ireversibil pentru că altfel trebuie să facem faţă riscului unei confruntări cu forţele populiste şi extremiste şi să evităm astfel să nu se destrame Uniunea, deoarece PE este un partener cheie în cooperarea la nivelul UE şi a instituţiilor acesteia. Considerăm că COSAC este forumul potrivit pentru schimbul de informaţii şi pentru schimbul de a pune în practici”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la deschiderea reuniunii membrilor Conferinţei comisiilor parlamentare de afaceri europene din parlamentele naţionale ale UE, desfăşurată în Parlament.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că „unul dintre obiectivele noastre îl constitue adoptarea cadrului financiar multianual”.

Preşedintele Senatului a afirmat că una dintre provocările UE este Brexit.

„Brexit aduce pentru UE provocări suplimentare în special deoarece termenul convenit se apropie şi există această impresie că eforturile unui text bine aranjat au fost irosite. Trebuie să avem o perspectivă deschisă în perioadă următoare aşteptăm să vedem ce doreşte Regatul Unit, să trecem mai departe”, a adăugat Tăriceanu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, luni, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene, că pentru ţara noastră politica de coeziune române un mecanism pentru obţinerea unor obiective precum creşterea economică.

„La preşedinţia Consiliului UE urmărim să obţinem rezultate concrete pentru cetăţenii noştri şi să punem în valoare principiile pe care o Uniune solidară, puternică, coezivă le pot aduce cetăţenilor români. am convingerea că veţi regăsi în ţara noastră un partener de nădejde și dedicat, un partener în măsură să susţină consolidarea proiectului european. Preşedinţia României a Consiliului UE se desfăşoară sub motto-ul: Coeziunea – o valoare europeană. România propune să asigure coeziunea, unitatea statelor membre în faţa provocărilor politice, sociale actuale. Coeziunea este una dintre valorile fundamentale ale UE. (..) Pentru România, politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru atingerea obiectivelor: creştere economică, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea durabilă”, a spus vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC).

Florin Iordache a anunţat că în perioada 18-19 martie, Parlamentul României va organiza o conferinţă interparlamentară având ca temă politica agricolă comune a UE.

„Pe parcursul mandatului preşedinţiei Consiliului UE, parlamentul româniei va participa activ la dialogul pentru viitorul politicii de coeziune şi vom sustine prin acţiuni la nivel parlamentar eforturile de identificare a celor mau bune mecanisme care să definească continuarea politicilor de coeziune. Pentru perioada 18-19 martie 2019, pregătim o conferinţă interparlamentară pe tema politicii de coeziune, a politicii agricole comune, în cadrul căreia vom avea dezbateri consistente pentru indentificarea intereselor comune în privinţa politicii de coeziune post 2020”, a precizat Florin Iordache.

Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) a început, luni, la Parlament, cu o dezbatere despre politica de coeziune.

Reuniunea este primul eveniment pe care Parlamentul, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinută de România pentru un mandat de şase luni.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…