Acasă Extern Tensiuni China-SUA pentru Taiwan

Tensiuni China-SUA pentru Taiwan

China și-a exprimat joi îngrijorarea, după ce Senatul din SUA a adoptat un proiect de lege care promovează legături mai strânse cu Taiwanul, dar pasul a atras laudă insulei care a promis că va aprofunda cooperarea.

Demersul se adaugă tensiunilor dintre China si Statele Unite care se afla deja la limita schimburilor comerciale. Consilierul economic  Liu He, un apropiat al președintelui Xi Jinping, se află în această săptămână la Washington pentru a încerca să evite un război comercial.

Mai mulți directori americani din domeniul oțelului și aluminiului au fost invitați la Casa Albă joi, joi, pentru ceea ce ar putea fi un anunț comercial important, a relatat Reuters.

Președintele american Donald Trump a promis că va lua măsuri pentru a opri importurile de oțel și aluminiu din China și a luat în considerare impunerea unor tarife ridicate la importurile de metale atât pentru cele chineze cât și din alte țări.

Beijingul consideră că Taiwanul o provincie care este parte integrantă a „unei singure China și nu a renunțat niciodată la intenția de folosire a forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Hua Chunying, ministrul chinez al Afacerilor Externe, a declarat că proiectul de lege nu este obligatoriu din punct de vedere juridic și încalcă grav principiul „o singură Chină”.

„China este extrem de nemulțumită de acest lucru și se opune cu hotărâre și a făcut deja declarații dure cu partea SUA”, a declarat Hua Chunying în briefing-ul de știri zilnic.

Principiul „one China” este fundamental pentru legăturile China – SUA, a adăugat Hua.

China îndeamnă Statele Unite să înceteze schimburile oficiale cu Taiwanul și să „gestioneze în mod prudent și corespunzător problemele legate de Taiwan, pentru a evita o intervenție serioasă în relațiile China – USA”, a spus ea.

Senatul american a adoptat prin vot unanim Legea privind călătoriile din Taiwan. Legea a fost adoptată fără opoziție în Camera Reprezentanților în luna ianuarie. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Donald Trump.

Legea prevede ca politica SUA să permită oficialilor de la toate nivelurile să călătorească în Taiwan pentru a-și întâlni omologii din Taiwan, să permită oficialilor taiwanezi să intre în Statele Unite „în condiții respectuoase”,  să se întâlnească cu oficialii americani și cu reprezentanții culturali pentru a desfășura activități în Statele Unite.

Casa Albă nu a răspuns la cererea jurnaliștilor dacă președintele Trump intenționează să semneze legea. Ar fi neobișnuit ca președintele să-și exercite dreptul de veto după ce legea a fost adoptată cu unanimitate de parlament.

„Valori comune”

Ministerul de Externe din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul unanim în promovarea proiectului de lege și pentru atitudinea din ce în ce mai prietenoasă și deschisă a guvernului SUA față de Taiwan.

„Ministerul de Externe va continua să dezvolte o relație de cooperare și mai substanțială cu Statele Unite, pentru a promova valorile comune ale ambelor părți și interese reciproc avantajoase”, a spus acesta.

Administrația prezidențială din Taiwan a declarat că Statele Unite sunt cel mai important aliat internațional pe care îl au și vor consolida și mai mult relațiile.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să-i ajute să se apere și reprezintă principala sursă de arme pentru insulă. China spune cu regularitate că Taiwanul este cea mai sensibilă problemă în legăturile sale cu Washingtonul.

Ostilitatea Chinei față de Taiwan a crescut de la alegerea în funcția de președinte al lui Tsai Ing-wen de la Partidul Progresist Democrat (DPP) pro-independență, în 2016.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…