Acasă Extern Trump ar putea renunța la doi dintre consilierii săi

Trump ar putea renunța la doi dintre consilierii săi

Fricțiunea dintre președintele american Donald Trump și doi consilieri ai săi, consilierul pentru securitatea națională și șeful Statului Major, a crescut până la un punct în care unul sau ambii ar putea să renunțe în curând, a relatat Reuters citând surse.

Atât H.R. McMaster, cât și John Kelly sunt considerați de observatorii politici americani drept militari cu influențe moderatoare asupra președintelui Trump. Ei au sunt cei care l-au convins pe Donald Trump de importanța alianțelor internaționale, în special a NATO.

Cu toate acestea, toți oficialii republicani spun că tensiunile pot să fie atenuate, pentru că au mai existat astfel de situații care au fost depășite,  inclusiv cu Secretarul de stat Rex Tillerson și Procurorul general Jeff Sessions.

Purtătorul de cuvân al Casei Albe, Raj Shah, a fost întrebat de jurnașiști, joi, despre consilierul Securității naționale McMaster și  șeful Statului Major Kelly, dacă ar putea pleca din echipa președintelui, însă Shah nu a abordat această posibilitate, spunând: „Președintele are încredere deplină în fiecare membru al echipei.” Secretarul de presă, Sarah Sanders, a declarat marți că Trump „are încredere în generalul McMaster”.

Ce s-a întâmplat?

Președintele Trump i-a atras atenția lui McMaster într-o postare pe Twitter, după comentariile de la  conferință europeană de săptămâna trecută, unde McMaster a spus că este sigur că Rusia a fost amestecată în campania electorală din SUA din 2016, în Timp ce Donal Trump a negat tot timpul acest lucru.

În prezent, cei doi înalți demnitari Kelly, susținut de McMaster se ocupă de autorizațiile permanente de securitate la nivel înalt care dau acces la cele mai stricte secrete ale guvernului.

John Kelly a întărit procesul de verificare a securității ca răspuns la un scandal care îl implică pe Rob Porter, un fost oficial acuzat de abuzuri de către două ex-soții. Personalul din conducere a căror mandat interimar privind viza de securitate a început în luna iunie, va fi revocat vineri.

Aceasta l-ar împiedica pe consilierul senior Jared Kushner, ginerele lui Trump, citească informațiile zilnice ale președintelui, care conțin adesea informații despre operațiunile secrete și informațiile colectate de la sateliții militari ai SUA și ai aliaților  SUA.

Oficialii de la Casa Albă lucrează pentru a găsi un compromis care să-i permită lui Kushner să-și continue activitatea de consilier senior al președintelui, a relatat Ruters citând surse.

În conformitate cu legea și reglementările actuale din Statele Unite, președintele are autoritatea de a acorda orice nivel de autorizare oricărei persoane pe care o alege.

John Kelly a afirmat  într-o declarație că i-a spus lui Kushner, cu câteva zile în urmă, că are  „încredere deplină în capacitatea sa de a-și continua îndeplinirea îndatoririlor în portofoliul său de politică externă”.

Kelly a spus că aceste îndatoriri includ supravegherea efortului de pace israeliano-palestinian și relația SUA cu Mexicul.

Funcționarii din cadrul Departamentului Apărării au declarat că s-a discutat despre reîntoarcerea generalului McMaster în armată, eventual ca șef al comandamentului Forțelor de la  Fort Bragg, în Carolina de Nord.

McMaster, în vârstă de 55 de ani, a ocupat anterior funcția de adjunct al comandantului. Deși l-a susținut pe Donald Trump în mai multe probleme, printre care și amenințarea cu acțiuni militare a Coreei de Nord, McMaster a luat o poziție mai fermă față de șeful său, a relatat Reuters

După ce oficialul american Robert Mueller a acuzat pe 16 februarie 13 ruși și trei firme că au manipulat  alegerile electorale pentru a-l ajuta pe Donald Trump, McMaster a spus că dovada implicării Moscovei este „incontestabilă”.

În replică, președintele Trump a spus într-o postare pe pe Twitter că McMaster „a uitat să spună că rezultatele alegerilor din 2016 nu au fost afectate de ruși”.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…