Acasă Extern Trump vrea paradă militară la Washington

Trump vrea paradă militară la Washington

Președintele american Donald Trump dorește propria sa paradă militară la Washington, cu soldați care defilează și tancuri care mărșăluiesc pe bulevarde.

Oficialii de la Casa Albă au declarat marți că Washingtonul a început să planifice o mare paradă militară în cursul acestui an, prezentând puterea forțelor armate ale SUA.

Ordinul președintelui american au fost: ”Vreau o paradă ca cea din Franța”, a declarat un oficial militar care a vorbit sub condiția anonimatului pentru The Post. Acesta a mai spus că ”spectacolele de forță militară nu sunt tipice în Statele Unite”.

Un eveniment militar marcant a avut loc la Washington, în iunie 1991, pentru a sărbători 8800 de soldați americani care au ajutat Statele Unite să câștige războiul din Golf împotriva lui Saddam Hussein.

Oficialii europeni din domeniul apărării se întreabă dacă parada militară dorită de președintele  Trump va intra în aceeași categorie cu parada franceză organizată de Ziua Bastiliei, care se desfășoară anual și are o profundă înrădăcinare în istoria și valorile țării. Parada președintelui Trump, la fel ca cea franceză, ar prezenta puterea militară a națiunii, dar e posibil să transmită un mesaj foarte diferit, spun unii analiști și cronicari militari.

„Parada militară din Franța are o tradiție veche, care datează din 1880. Longevitatea și popularitatea acesteia are multe motive istorice. Probabil diferit de motivațiile lui Trump „, a scris Sylvie Kauffmann, regizor și publicist editorial la ziarul Le Monde

Ziua Bastiliei din Franța sărbătorește un punct de cotitură istorică dat de Revoluția Franceză și este asociată cu o paradă militară anuală de mai bine de un secol. Combinarea unui sentiment patriotic cu o paradă militară la Washington ar părea o sincronizare cu semne de întrebare. De ce acum?

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a răspuns clar marți seara: „Președintele Trump este un susținător al membrilor serviciului american care își riscă viața în fiecare zi pentru a ne menține țara în siguranță”. „El a cerut Departamentului Apărării să exploreze o sărbătoare la care toți americanii pot să-și arate aprecierea”, a spus Sanders.

O paradă militară la Washington ar putea fi probabil percepută ca un mesaj politic: Uitați-vă la cât de puternici suntem noi.

După ce președintele Trump a subliniat, în luna ianuarie, dimensiunea”butonului său nuclear”, observatorii din Statele Unite și din alte părți au criticat intenția ca fiind necorespunzătoare.

Președintele Donald Trump a fost impresionat, anul trecut, de parada militară a Franței la care a fost prezent.

„A fost una dintre cele mai mari parade pe care le-am văzut vreodată”, a declarat Trump reporterilor anul trecut, referindu-se la celebrarea Zilei Bastiliei. „Au fost două ore de expunere a forței militare și cred că este un lucru extraordinar pentru Franța și pentru spiritul Franței”.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …