Acasă Intern Un ONG din Cluj o acuză pe Codruța Kovesi de PLAGIAT și cere să i se RETRAGĂ titlul de doctor în drept

Un ONG din Cluj o acuză pe Codruța Kovesi de PLAGIAT și cere să i se RETRAGĂ titlul de doctor în drept

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei GRAUR transmis, sâmbătă, cu titlul ”E pur si muove…sau de ce teza lui Kovesi este la fel de sigur plagiată pe cât este de sigur că Pământul se învârte”, se vor face demersurile necesare prin sesizarea organelor abilitate cu privire la obţinerea unui titlu ştiinţific garantat de stat prin declaraţia considerate a fi mincinoasă a Laurei Codruţa Kövesi cu privire la calitatea sa de autor al tezei plagiate.

După un an de zile de cercetări temeinice suntem în măsură să confirmăm că există toate argumentele factuale care permit concluzia că teza lui Kovesi este plagiată, să confirmăm că decizia elaborată de un organ consultativ al Ministerului Educaţiei a fost realizată cu rea-credinţă şi fără minimă competenţă profesională. Anunţăm că Asociaţia GRAUR va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de ne-plagiat emise în cauză şi retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiţii nelegale dnei Laura Codruţa Kovesi. Solicităm Ministerului Educaţiei sancţionarea tuturor persoanelor implicate în acţiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuţie şi anunţăm că Asociaţia GRAUR va face demersurile necesare prin sesizarea organelor abilitate cu privire la obţinerea unui titlu ştiinţific garantat de stat prin declaraţia mincinoasă a dnei Laura Codruţa Kövesi cu privire la calitatea sa de autor al tezei plagiate”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii GRAUR au subliniat că lumea academică şi oamenii de bună credinţă sunt, în continuare, indignaţi de modul în care în cazul Kovesi, un organ al unei autorităţi a statului a acţionat şi a reuşit să ridice standardul dublu la nivel de „stat perpendicular”, adică „legea pentru unii nu este legea pentru toţi”.

„Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariţia unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcţie a fost scoasă de sub incidenţa acuzaţiei de lipsă de integritate şi a permis păstrarea unui titlu ştiinţific necuvenit de doctor în drept. În mod concret ne vom referi la scrierea <<Kovesi Laura Codruţa. Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Teză de doctorat. Conducător ştiinţific: Prof. dr. Paşca Viorel. Timişoara: Universitatea de Vest. 2011>>, iar sintagmele <<cazul Kovesi>> şi <<teza lui Kövesi>> nu au nicio conotaţie peiorativă, ci sunt în relaţie directă cu o calitate de autor declarat şi cu o situaţie publică determinată de aspectele care privesc faptele de plagiat cuprinse în teză. Întrucât teza este plagiată, este, de asemenea, firesc să folosim pentru autoarea ei sintagma de <<plagiatoare>>”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei GRAUR.

Reprezentanţii ONG-ului au susţinut că membrii comisiei de analiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi au introdus definiţii şi idei care nu au nimic de-a face cu legea sau cu definiţia plagiatului.

„Textul de lege şi definiţiile, unanim acceptate, precizează că plagiatul este preluare de fragmente ca atare sau ca parafrazare ale unui text autentic cu delimitare evidentă şi cu menţionarea explicită a autorului sau sursei. Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proporţiei şi declară că <<pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4 % din teză>>. Comisia omite un detaliu esenţial şi anume că fiecare preluare neconformă este identificabilă şi poate fi pusă în relaţie cu o persoană care este autorul de drept al paragrafului preluat fără menţiune. Cu alte cuvinte nu se poate vorbi de aproape 4% din teză, ci de cel puţin 11 autori furaţi. Cu alte cuvinte, în teza lui Kovesi se găsesc cel puţin 11 fapte de plagiat”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, se precizează, pentru comparaţie, că dacă un volum de 4% fragmente preluate neconform în teza de doctorat al unui fost șef al DNA este nesemnificativ pentru a-l califica drept plagiator şi pe scrierea sa drept o scriere plagiată, „atunci este firesc să urmeze că individul care a ucis o persoană din cei 100 cetăţeni pe care i-a salutat timp de o lună nu este ucigaş, că individul care a furat o bicicletă din cele 100 de biciclete din parcare nu este un hoţ, iar parlamentarul care a ajutat o firmă din cele 300 de firme ale judeţului să ajungă la o finanţare publică nu poate fi acuzat de abuz sau de corupţie”.

„Comisia de analiză spune, în rezumat şi prin acţiune, că textele legilor, codurilor, convenţiilor internaţionale şi deciziile DIICOT pot fi preluate fără nicio responsabilitate şi introduse în orice scriere a unui jurist român care poate apoi declara că este autorul scrierii inclusiv a fragmentelor preluate din reglementări. Comisia omite faptul că autoarea tezei nu este scriitoare de coduri penale, de legi, de convenţii internaţionale şi de rapoarte DIICOT, ci doar o simplă doctorandă, o absolventă oarecare a facultăţii de drept, deci textul de lege la care se referă trebuie separat în mod distinct, prin delimitare şi indicarea sursei, de contribuţiile tezei care este declarată a fi a ei”, se mai menționează în comunicatul GRAUR.

În comunicat se mai arată că există deja dovada că autoarea tezei a făcut şi a profitat de o declaraţie mincinoasă pentru a depune teza care nu-i aparţinea, pentru a solicita constituirea unei comisii de doctorat, pentru a solicita susţinerea publică a tezei plagiate.

„Este evident că în momentul în care a solicitat paşii procedurali de mai sus, autoarea plagiatoare ştia foarte bine că teza nu-i aparţine şi că prin declaraţia presupusă că teza i-ar aparţine, se produce o declaraţie mincinoasă. Astfel, comisia de analiză era în situaţia în care lua la cunoştinţă de existenţa unei infracţiuni iar acţiunea firească ar fi trebuit să fie sesizarea organelor abilitate. Evident, comisia de analiză a evitat apelul la aplicarea legii penale de care fapta ar fi avut nevoie”, se mai precizează în document.

Asociaţia GRAUR Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din România lansat la 6 februarie 2012.

În februarie 2019, GRAUR a cerut îndepărtarea persoanelor dovedite că au plagiat din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei, printre care se număra fostul ministru Valentin Popa, dar şi rectori şi prorectori ai unor universităţi din Cluj-Napoca, Bucureşti, Târgu Mureş, Suceava sau Bacău.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…