Acasă Mediu Vulcanul Stromboli  din Sicilia a erupt cu o explozie puternică -video

Vulcanul Stromboli  din Sicilia a erupt cu o explozie puternică -video

Vulcanul Stromboli, din nordul Siciliei, a erupt cu o explozie atât de puternică încât a revărsat o avalanșă de lava și  cenușă chiar până la o înălțime de peste o sută de metri.

Explozia, mai puternică decât de obicei, a fost surprinsă pe camerele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV).

Imaginile înregistrate de camerele cu infraroșu prezintă erupția inițială ultra-fierbinte și norul ceva mai rece de cenușă și gaze care s-au răspândit pe versant și în aer. Această avalanșă de cenușă fierbinte și gaze este cunoscută sub numele de flux piroclastic.

Erupția vulcanului Stromboli a avut loc luni (16 noiembrie), la ora locală 9:17, iar explozia a generat un flux piroclastic care s-a răspândit de-a lungul depresiunii „Sciara del Fuoco”, înainte de a ajunge în mare.

Stromboli este o insulă vulcanică cu un diametru de 2 km și o înălțime de 926 metri. Este activă în mod regulat, trimițând mici bombe de lavă și cenușă din craterele sale, aproape după un orar. Erupția de luni a fost însă mult mai puternică decât cele obișnuite ale vulcanului.

Erupția vulcanului  a trimis în aer un nor de cenușă care s-a înălțat la peste o sută de metri. O ploaie ușoară de cenușă și piatră ponce a căzut apoi în zona dimprejur, potrivit Volcano Discovery. Clădirile și casele din Stromboli, în care locuiesc câteva sute de oameni, nu au fost afectate de erupție.

Aceasta este a doua explozie peste medie a vulcanului Stromboli în ultimele două săptămâni. În seara zilei de 10 noiembrie, camerele INGV au surprins o altă erupție masivă a vulcanului.

Potrivit Universității de Stat din Oregon, erupția acestui vulcanul provoacă rar pierderi de vieți omenești. Cea mai dramatică erupție din istoria recentă a avut loc în 1930, când fluxurile piroclastice și apa de mare opărită au ucis patru oameni. Ultimul deces din cauza vulcanului Stromboli a fost înregistrat în 2019, fiind vorba de un excursionist în vârstă de 35 de ani din Sicilia.

Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…