Acasă Extern Acord ”satisfăcător” în negocierile inter-coreene

Acord ”satisfăcător” în negocierile inter-coreene

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ajuns la un acord „satisfăcător” cu delegaţia Coreei de Sud privind organizarea unui summit cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, a relatat marţi agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA.

Kim Jong-un și membrii delegaţiei sud-coreene au schimbat opinii despre măsurile ce trebuie adoptate pentru a atenua tensiunile militare între Nord şi Sud şi a impulsiona dialogul şi cooperarea.

Liderul nord-coreean a avut un „dialog sincer” cu trimişii sud-coreeni, le-a arătat „voinţa sa fermă de a îmbunătăţi legăturile Nord-Sud şi de a scrie o nouă istorie a reunificării” şi a dat instrucţiuni pentru „luarea de măsuri practice rapid” în vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale, conform sursei citate.

Dacă liderii celor două Coreei vor avea o întâlnire oficială, ar fi prima de acest fel după mai bine de zece ani, ultimele reuniuni fiind organizate în 2000 şi 2007, la Phenian, între liderul nord-coreean Kim Jong-Il, decedat între timp, şi preşedinţii de atunci ai Coreei de Sud, Kim Dae-Jung şi, respectiv, Roh Tae-Woo.

Seulul, citat de AFP, a precizat în cursul serii că niciun acord concret nu a fost încheiat cu privire la o întâlnire a preşedinţilor Moon şi Kim.

Emisarii preşedintelui sud-coreean au misiunea de a discuta mijloacele de favorizare a dialogului între Phenian şi Washington pe subiectul armelor nucleare.

Delegaţia sud- corean este formată din Suh Hoon, şeful Serviciului de Informaţii al Coreei de Sud şi ministrul adjunct al Unificării, Chun Hae-Sung, alături de alți membri.

Vizita la delegaţiei sud-coreene la Phenian se va încheia astăzi, iar miercuri delegația va pleca la Washington cu scopul de a informa asupra vizitei în Coreea de Nord, potrivit preşedinţiei sud-coreene.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene, citat sâmbătă de presa de la Phenian, preluată de agenţia DPA, a declarat însă că cererea Washingtonului ca ţara sa să renunţe la arsenalul nuclear este „mai mult decât ridicolă”.

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …