Acasă Extern Activitățile de lobby ale lui Barosso în atenția UE

Activitățile de lobby ale lui Barosso în atenția UE

Mediatoarea Uniunii Europene, Emily O’Reilly, a cerut joi Comitetului de etică al Comisiei Europene să reexamineze ‘chestiunea activităţii profesionale’ a fostului preşedinte al executivului european, Jose Manuel Barroso, angajat astăzi de Goldman Sachs şi suspectat de activităţi de lobby la Bruxelles, relatează France Presse.

Emily O’Reilly a formulat această recomandare ‘dat fiind faptul că evaluarea iniţială a Comitetului de etică se baza pe angajamentul lui Barroso de a nu face lobby pe lângă Comisie’ şi că această promisiune a fost pusă sub semnul îndoielii ‘de o întâlnire’ între el şi ‘un vicepreşedinte al Comisiei’, finlandezul Jyrki Katainen, explică ea într-un comunicat.

‘Nu am făcut lobby pe lângă UE şi nici nu o voi face’, a reacţionat imediat Barroso într-o postare pe Twitter.

Întâlnirea evocată de Emily O’Reilly a avut loc la 25 octombrie 2017 într-un hotel din Bruxelles, informează AFP.

‘Această întâlnire a fost înregistrată ca o întâlnire cu banca Goldman Sachs şi a fost, prin urmare, considerată o întâlnire pentru scopuri de lobby’, chiar dacă ‘Barroso şi vicepreşedintele au declarat ulterior’ că a fost vorba de un ‘întrevedere privată şi personală’, explică ea.

Întâlnirea ‘este în deplină concordanţă cu regulile’, mai ales că a fost ‘făcută publică’, a reacţionat la sfârşitul lunii februarie preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încercând să pună capăt polemicii: ‘Nu este nimic!’

‘Nu am spus niciodată că José Manuel Barroso nu putea să se întâlnească cu vreun comisar’, a insistat el.

Angajarea fostului preşedinte al executivului european, Emmanuel Barroso, de către banca de investiţii americană, după zece ani la conducerea Comisiei (2004-2014), a suscitat o polemică aprinsă, dar acesta a asigurat într-o scrisoare adresată lui Juncker că ‘nu a fost angajat să facă lobby’ şi că nici nu a ‘intenţionat’ să facă aşa ceva.

Comitetul de etică al Comisiei a dezaprobat alegerea lui Barroso, dar a concluzionat că el nu a încălcat regulile în vigoare.

Emily O’Reilly a precizat că UE a deschis o anchetă în cazul lui Barroso, începând cu februarie 2017, cu mult înainte de întâlnirea acestuia cu finlandezul Katainen, în urma mai multor plângeri, între care cea adresată de ‘un grup de foşti şi actuali membri ai personalului UE’.

Comisia este criticată şi din cauza promovării controversate a germanului Martin Selmayr, mâna dreaptă a lui Jean-Claude Juncker, în funcţia strategică de secretar general al acestei instituţii.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…