Acasă Extern SUA vizează „activitățile destabilizatoare și maligne” ale Iranului

SUA vizează „activitățile destabilizatoare și maligne” ale Iranului

Statele Unite sunt profund îngrijorate de „activitățile destabilizatoare și maligne ale Iranului”, a declarat noul Secretar de stat american Mike Pompeo, duminică, după întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, informează Reuters.

Mike Pompeo se află în turneu în Orientul Mijlociu, unde s-a întâlnit mai devreme, la Riad, cu Regele Salman și a subliniat necesitatea unității aliaților din Golf pentru a sprijini Washingtonul în demersul de a emite noi sancțiuni împotriva Iranului.

După confirmarea în funcția de șef al diplomației americane în Congres, care a avut loc joi, Mike Pompeo s-a întâlnit vineri cu aliații NATO la Bruxelles, iar sâmbătă, la Riad, a avut întâlnire cu ministrul saudit de externe și Regele Salman. Astăzi s-a întâlnit la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Nici nu și-a vizitat biroul din Washington, i-a spus Pompeo lui Netanyahu.

Astăzi, la Tel Aviv, în cadrul conferinței de presă susținută alături de liderul israelian, Pompeo a declarat: „Rămânem profund îngrijorați de escaladarea periculoasă a amenințărilor lansate de Iran la adresa Israelului și a regiunii”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo și Benjamin Netanyahu, primul ministru al Israelului, Ierusalim, 29 aprilie, 2018.

Pompeo a adăugat: „Cooperarea strânsă cu aliații apropiați (Israel) este esențială pentru eforturile noastre de a contracara activitățile destabilizatoare și maligne ale Iranului în Orientul Mijlociu și în întreaga lume”.

Șeful diplomației americane a mai spus că relocarea ambasadei americane la Ierusalim, o acțiune care va avea loc pe 14 mai, „recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului și sediul guvernului său”.

Premierul Netanyahu a reiterat atenția pe care o acordă Pompeo asupra pericolului Iranului, subliniind apropierea cooperării dintre SUA și Israel în această chestiune.

„Cred că cea mai mare amenințare pentru lume și pentru cele două țări și pentru toate țările noastre este căsătoria Islamului militant cu armele nucleare și, în special, încercarea Iranului de a achiziționa arme nucleare. Am avut o discuție foarte productivă astăzi pe această temă „, a spus el.

Anterior, în Arabia Saudită, Pompeo a spus că SUA va renunța la Acordul nuclear cu Iranul din 2015, la care s-a ajuns sub predecesorul președintelui Donald Trump, în afară de cazul în care partenerii europeni sunt de acord să înăsprească acordul, astfel încât Republica Islamică să nu posede niciodată arme nucleare.

„Iranul destabilizează întreaga regiune. Sprijină milițiile și grupurile teroriste. Este un dealer de arme pentru rebelii houthi din Yemen. Sprijină și regimul Assad criminal (în Siria) „, a spus el în remarcile comune cu ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir. Unitatea Golfului este necesară și trebuie să o realizăm”, a spus Pompeo.

Secretarul de stat american a abordat, de asemenea, ruptura dintre Qatar și vecinii săi, spunând reporterilor după ce au părăsit Riadul: „Sperăm că ei, în felul lor, vor afla cum să elimine disputa dintre ei”.

Arabia Saudită, împreună cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au întrerupt legăturile de călătorie și de comerț cu Qatarul în iunie anul trecut, acuzându-l că susține terorismul și Iranul.

Doha a negat acuzațiile și a declarat că cele trei țări din Golf sunt menite să-și reducă suveranitatea. Iranul neagă sprijinirea terorismului încercând să dezvolte arme nucleare.

Statele Unite, care au baze militare atât în ​​Qatar, cât și în unele țări care se confruntă cu acesta, încearcă să medieze disputa în Qatar. Președintele Trump solicită acum o rezoluție pentru a menține un front unit împotriva Iranului.

Mișcarea houthi din Yemen, susținută cu arme de către Iran, a lansat peste 100 de rachete în Arabia Saudită, ultimul atac a avut loc sâmbătă și a ucis o persoană în sudul provinciei Jizan.

Statele Unite și coaliția condusă de Arabia Saudită, care a intervenit în războiul civil din Yemen în 2015, acuză Iranul că a furnizat rachetele aliaților săi houthi, dar Teheranul neagă acuzațiile.

Acordul Nucear

Cea de-a treia călătorie a lui Pompeo vine în timp ce președintele Trump se gândește să renunțe sau să nu renunțe la Acordul nuclear cu Iranul, care are termen limită de 12 mai, termen pe care l-a impus pentru acordul despre care spune că este profund eronată.

Președintele Trump a cerut aliaților din Gulf să contribuie cu fonduri și trupe pentru stabilizarea zonelor din Irak și Siria, unde coaliție condusă de SUA a învins în mare măsură jihadiștii ISIS.

La începutul acestei luni, Arabia Saudită a spus că este pregătită să trimită trupe în Siria sub coaliția condusă de SUA, dacă va fi luată o decizie de extindere a coaliției.

Întrebat despre trupele saudite pe teren în Siria, Pompeo a spus: „Ne vom așeza și vom vorbi despre … cum să ne asigurăm că nu numai SUA lucrează la acest lucru, ci statele din Golf care sunt alături de noi”.

Miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a respins discuțiile din SUA și Europa cu privire la modificările aduse Acordului nuclear și a a spus despre președintele Trump ca  este un „comerciant” care nu are calificarea necesară pentru a face față unui pact internațional complex.

„Am făcut cu siguranță unele (progrese cu europenii)”, a declarat Pompeo duminică. „Mai sunt încă de făcut. Ei au spus: „Bine, te vom sprijini dacă vei reuși”.

Marea Britanie a declarat duminică că Franța și Germania – ceilalți semnatari ai acordului Iranului din 2015 împreună cu Rusia, China și Uniunea Europeană – au fost de acord că acordul este cel mai bun mod de a opri Teheranul să obțină arme nucleare.

„(Noi) ne-am angajat să continuăm să colaborăm îndeaproape împreună și cu SUA asupra modului de abordare a gamei de provocări pe care Iranul le pune – inclusiv acele probleme care ar putea să le acopere un nou acord”, a afirmat într-o declarație Biroului premierului britanic Theresa May, informează Reuters.

Acordul din 2015 a limitat Iranul în activități de îmbogățire cu uraniu a combustibilul nuclear, pentru a se asigura că nu va dezvolta producerea de bombe nucleare, în schimbul ridicării majorității sancțiunilor internaționale.

Iranul a declarat în repetate rânduri că programul său de rachete balistice nu are nimic de-a face cu activitatea sa nucleară și nu este negociabil.

Președintele Trump vede trei defecte în Acord: un eșec în abordarea rachetelor balistice iraniene; condițiile în care inspectorii ONU pot vizita presupusele situri nucleare iraniene suspecte; și clauzele „finale” în care limitele cheie ale programului nuclear iranian încep să expire după 10 ani.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…