Acasă Extern Pompeo solicită aliaților să întrerupă finanțarea Iranului

Pompeo solicită aliaților să întrerupă finanțarea Iranului

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut joi aliaților SUA să contribuie la impunerea unei presiuni economice asupra Iranului și a acuzat Teheranul de continuarea vânzării de arme în Orientul Mijlociu, în ciuda rezoluțiilor Organizației Națiunilor Unite.

„Trebuie să oprim toate fondurile pe care regimul (iranian) le utilizează pentru a finanța terorismul și războaiele proxy”, a declarat Mike Pompeo într-o postare pe Twitter, înaintea întâlnirii programate la Bruxelles cu reprezentantul Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

În luna mai, Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear cu Iranul, Washingtonul anunțând  atunci că trebuie să înceteze toate importurile de petrol iranian până  la 4 noiembrie sau companiile vor fi supuse sancțiunilor financiare ale SUA, fără excepție sau scutiri.

De la decizia președintelui Donald Trump de a se retrage din acord, statele europene s-au grăbit să se asigure că Iranul obține beneficii economice suficiente pentru a  convinge Teheranul să rămână în acord cu celelalte state semnatare.

Până în prezent, s-a dovedit dificilă compensarea impactului sancțiunilor impuse SUA, firmele europene renunțând la afacerile cu Iranul, nedorind să riște sancțiunile americane.

Mike Pompeo a sosit la summitul NATO de la Bruxelles direct de la Abu Dhabi, unde a discutat despre Iran cu liderii din Emiratele Arabe Unite

În timpul conferinței de presă de la Bruxelles, președintele Donald Trump a fost întrebat de jurnaliști despre creșterea tensiunilor cu Iranul și a răspuns:

„Aș spune că ar putea exista o escaladare între noi și iranieni”. Cu toate acestea, Iranul „ne tratează acum cu mult mai mult respect decât în ​​trecut”, a adăugat Trump.

„Știu că au multe probleme și economia lor se prăbușește, dar voi spune asta – într-un anumit moment, ei mă vor suna și vor cere să facem o înțelegere. Și vom face o înțelegere. Dar ei simt acum foarte multă durere „, a spus Trump.

De asemenea, oficialii Departamentului de Stat au încheiat trei zile de discuții asupra Iranului în Arabia Saudită și „au discutat despre noi modalități de a priva regimul de venituri”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat reporterilor care călătoresc în avionul Secretarului de stat Mike Pompeo.

În Arabia Saudită, oficialii au discutat despre sancțiunile SUA asupra petrolului pentru a bloca veniturile Iranului, dar și despre buna aprovizionare cu petrol pentru a evita volatilitățile și pentru a ajuta partenerii să găsească alternative la petrolul din Iran, a spus oficialul.

Într-o altă postare pe Twitter, Mike Pompeo a declarat că joi, alături de aliații din Marea Britanie, Franța, Germania, Arabia Saudită și Iordania „am reafirmat sprijinul nostru pentru procesul politic sirian și obiectivele noastre de a înlătura influența Iranului, învingând ISIS“.

Mike Pompeo a declarat că Iranul continuă să trimită arme în Orientul Mijlociu „încălcând flagrant rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”.

„Regimul din Iran dorește să creeze probleme oriunde poate. Este responsabilitatea noastră să îl oprim „, a spus Pompeo.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…