Acasă Diverse Anchetă la Londra asupra morții lui Glușkov

Anchetă la Londra asupra morții lui Glușkov

Poliția britanică a început o investigație criminalistică după moartea omului de afaceri rus Nikolai Glușkov în sud-vestul Londrei.

Omul de afaceri rus Nikolai Glușkov a fost găsit mort în casa sa din New Malden, Londra, pe 12 martie.

Un examen post-mortem a scos la iveală că Glușkov, în vârstă de 68 de ani, a murit din cauza „suprimării în zona gâtului”.

Nu există, în acest stadiu, dovezi care să lege moartea lui de atentatul asupra fostului agent dublu și a fiicei sale. A spus poliția britanică.

Detectivii investighează toate informațiile care pot ajuta ancheta, îndeosebi cele care pot dezvălui dacă cineva a văzut sau auzit ceva suspect în apropierea casei Glușkov duminică, 11 martie și luni, 12 martie, pentru ai contacta.

Glușkov este fostul director adjunct al companiei aeriene ruse Aeroflot.

În 1999 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru fraudă și spălare de bani. După ce a primit o o altă pedeapsă cu suspendare pentru fraudă, în 2006, a fugit în Marea Britanie pentru a solicita azil politic și a devenit un critic al președintelui rus Vladimir Putin.

Glușkov a avut o prietenie strânsă cu omul de afaceri rus Boris Berezovski, care s-a stabilit în Marea Britanie în 1999, după venirea la putere a lui Vladimir Putin.

Berezovski a fost găsit spânzurat în baie, în casa lui Berkshire, în 2013, cazul nefiind finalizat, încă.

Între timp, comisia de investigație din Rusia a declarat că a deschis o investigație penală privind „uciderea” lui Glușkov și „tentativa de ucidere” a lIuliei Skripal.

Iulia Skripal și tatăl ei, fostul spion rus Serghei Skripal, au fost găsiți inconștienți pe o bancă din Salisbury, la începutul acestei luni, după ce au fost expuși unui agent neurotoxic.

Guvernul britanic declară că aceștia au fost otrăviți cu un agent neurotoxic dezvoltat de URSS, numit Novichok, iar premierul Theresa May a spus că Moscova este „culpabilă”.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a adăugat că ”este foarte probabil” ca Vladimir Putin să fi ordonat personal atacul cu agentul chimic din Salisbury.

Vorbind în timpul unei vizite la o unitate militară din vestul Londrei, cu ministrul polonez de externe, Boris Johnson a declarat că „Marea Britanie se ceartă cu Kremlinul lui Putin”.

„Credem că este foarte probabil că a fost decizia sa (a lui Putin) de a ordona utilizarea unui agent chimic pe străzile din Marea Britanie, pe străzile Europei, pentru prima dată de la cel de-al Soilea Război Mondial”, a spus el.

Decesul  Glușkov vine în aceeași săptămână în care ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a anunțat că o serie de decese pe teritoriul Marii Britanii care urmează să fie reinvestigate de poliție și de MI5 după suspiciunile de implicare a Rusiei.

BuzzFeed News a susținut că are dovezile pentru 14 decese care au fost de fapt crime ale statului rus sau a mafiei aliate.

În fiecare dintre cazuri, anchetele  poliției nu au găsit dovezi ale unei infracțiuni.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…