Acasă Extern Armata turcă a atacat Afrin cu un gaz suspect

Armata turcă a atacat Afrin cu un gaz suspect

Forțele kurde siriene și un grup de monitorizare a războiului au declarat că armata turcă a lansat vineri un atac cu un gaz suspect care a afectat șase persoane din regiunea Afrin, Siria, a relatat Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei turce, care a negat anterior acuzațiile de atac asupra civililor în operațiunea sa din Afrin.

Birusk Hasaka, purtător de cuvânt al miliției kurde YPG din Afrin, a declarat pentru Reuters că bombardamentul turc a lovit un sat din nord-vestul regiunii, în apropierea graniței cu Turcia. El a spus că în urma atacului șase persoane suferă de probleme de respirație și alte simptome care indică un atac cu gaz.

Turcia a lansat luna trecută o ofensivă terestră și aeriană în regiunea Afrin din Siria, deschizând un nou front în războiul sirian care îi vizează pe luptătorii kurzi din nordul Siriei.

Observatorul sirian pentru drepturile omului a declarat pentru Reuters că forțele turce și insurgenți sirieni aliați cu turcii au atacat,  vineri  satul din zona Afrin.

Grupul de monitorizare din Marea Britanie a spus că sursele medicale din Afrin au raportat că după atac șase persoane au dificultăți de respirație și au pupilele ochilor dilatate, indicând un atac cu gaz.

Agenția siriană de știri SANA, citând un medic dintr-un spital din Afrin, a declarat că atacurile armatei turce asupra satului au provocat sufocarea a șase persoane.

În data de 6 februarie, Organizația Națiunilor Unite a cerut, din motive umanitare, încetarea imediată a focului  în Siria.

De la declanșarea conflictului din Siria, în 2011, YPG și aliații lor au înființat trei cantoane autonome în nordul țării, inclusiv în Afrin. Sfera lor de influență s-a extins după ce au capturat, cu ajutorul Statelor Unite, teritoriul ocupat de ISIS. Washingtonul se opune planurilor kurde de autonomie, la fel ca și guvernul sirian.

Suportul SUA pentru forțele conduse de kurzi din Siria a înfuriat Ankara, care îi consideră o amenințare la adresa securității de-a lungul frontierei. Turcia consideră YPG grupare teroristă și o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgență timp de trei decenii pe teritoriul turc.

 

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…