Acasă Economie Avertizare CE despre creșterea economică a României

Avertizare CE despre creșterea economică a României

Creşterea economică a României va fi afectată de lipsa reformelor structurale, a avertizat Comisia Europeană

În lipsa reformelor structurale şi a consolidării fiscale, creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de o aterizare violentă. Actuala creştere economică puternică a fost stimulată în principal de consum, în timp ce investiţiile rămân modeste. Creşterea economică puternică reprezintă o oportunitate pentru reconstruirea sistemelor de amortizare fiscală şi pentru pregătirea economiei de perioade mai slabe. Ratele de inegalitate şi sărăcie rămân la niveluri ridicate, în pofida creşterii economice puternice. Unele reforme structurale au fost inversate în 2017, iar altele au stagnat”, se arată în draftul unui document al Comisiei Europene transmis Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

„Progresele obţinute în combaterea corupţiei au fost din nou expuse riscurilor. Asigurarea continuităţii reformelor precedente ar susţine transformarea României într-o economie cu o valoare mai mare şi ar îmbunătăţi rezistenţa acesteia la eventuale perioade de scădere”, se arată în draftul privind Evaluarea progreselor reformelor structurale, prevenirii şi corectării dezechilibrelor macroeconomice.

Potrivit acestui draft, „nu au fost obţinute rezultate tangibile în reformele administrative, iar mediul de afaceri prezintă vulnerabilităţi”.

De asemenea, „performanţele slabe ale sistemului educaţional limitează perspectivele de creştere economică a României pe termen lung”, se mai arată în documentul de lucru, care constată că „performanţele în domeniul cercetării şi inovaţiei rămân modeste”.

4/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…