Acasă Extern Brexitul german

Brexitul german

Andrea Nahles, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania avertizează că liderii Uniunii Creştin-Sociale (CSU) , Horst Seehofer şi Markus Söder, reprezintă „un pericol pentru Europa” pentru că vor un „Brexit german”, în contextul disputelor de la Berlin pe tema imigraţiei.

Mai mulţi lideri ai Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), au contestat politicile cancelarului Angela Merkel, în special cele în domeniul imigraţiei.

Tensiunile politice se amplifică

Ministrul Economiei din Bavaria, Franz Josef Pschierer, a declarat că „Angela Merkel trebuie să plece”, conform publicaţiei Augsburger Allgemeine, care citează surse. „Cred că momentul cel mai bun al cancelarului Merkel a trecut”, a transmis Pschierer.

Un alt lider CSU, Horst Seehofer, care este ministru de Interne al Germaniei, a contestat vehement politicile în domeniul imigraţiei, în contextul în care peste un milion de extracomunitari au ajuns în Germania.

Premierul landului Bavaria, Markus Söder (CSU), a exprimat opoziţia faţă de planul Angelei Merkel şi preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de reformare a zonei euro prin crearea unui buget comun. Modificarea tratatelor UE „ar crea, în culise, o nouă egalizare financiară la nivel european sau un model de transfer al sarcinilor”, a atras atenţia Söder.

Coaliţia guvernamentală de la Berlin este formată din partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), filiala din Bavaria a formaţiunii, Uniunea Creştin-Socială (CSU), şi Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Andrea Nahles.

Liderul SPD a avertizat că disputele politice riscă să conducă la destrămarea coaliţiei guvernamentale. „Noi nu vom permite acest lucru”, a afirmat Andrea Nahles, acuzând că preşedintele CSU, Horst Seehofer, care este ministru de Interne al Germaniei, şi Markus Söder, premierul Bavariei, se îndreaptă „spre un Brexit german”. „Iar acest lucru ar fi sfârşitul Europei”, a atras atenţia Andrea Nahles, subliniind că Germania are nevoie de Uniunea Europeană „mai mult ca oricând”.

„Nimeni nu are nevoie de Europa mai mult decât Germania. Germania trebuie să fie europeană, aşa funcţionează”, a insistat liderul SPD.

„Horst Seehofer reprezintă un pericol pentru Europa”, a adăugat Andrea Nahles, potrivit N-TV.de şi Der Spiegel, observând multe similitudini între situaţia de la Berlin şi politicile conservatorilor eurosceptici britanici care au organizat referendumul ce a avut ca rezultat decizia ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Andrea Nahles a cerut organizarea unei reuniuni a coaliţiei guvernamentale, care ar urma să aibă loc marţi seară.

Întâlnirea liderilor europeni pe tema imigrației

Pentru a răspunde ultimatului dat de CSU, cancelarul Merkel a convocat 10 leaderi europeni pentru astăzi, 24 Iunie. Merkel încearcă să obțină aprobarea celor 10 în privința schimbării politicilor de migrație pe continentul European.

La întâlnirea de astăzi, primul ministru Conte al Italiei a anunțat că declaratia comună cu privire la schimbările propuse nu este acceptabilă. Declarația se referea exact la una din condițiile din ultimatul primit de către Angela Merkel, adică la returnarea imigranților refuzați de țară dorită de imigrare înapoi în țara de sosire pe continent.

Italia este pe primul loc, alături de Grecia, a țărilor de sosire a imigranților, iar propunerea, dacă va fi aprobată, va obliga Italia să accepte sute de mii de imigranți refuzați de Germania și de alte țări europene. Aceasta înseamnă că,  Italia se va trezi cu răspunderea materială a imigranților pe care Germania îi va refuza. Condiiția cerută de CSU Angelei Merkel este tocmai ca emigranții refuzați de Germania să poate fi expulzați imediat spre țara primară unde au ajuns prima dată.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…