Acasă Tehnologie Guvernul german a făcut parte din campania mondială de hacking

Guvernul german a făcut parte din campania mondială de hacking

Atacul cibernetic asupra rețelei de calculatoare guvernamentale din Germania a făcut parte dintr-o campanie la nivel mondial, desfășurată probabil de un grup hackeri ruși cunoscut sub numele de Snake, informează Reuters citând surse.

Șeful Procuraturii federale a Germaniei a declarat că a lansat o investigație preliminară privind posibila activitate de spionaj în legătură cu incidentul, despre care sursele de securitate au declarat că au fost detectate pentru prima dată în decembrie, dar care au început mult mai devreme.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri sugestia că hackerii ruși se află în spatele atacului cibernetic.

„Observăm cu regret că orice atacuri de hacking din lume sunt asociate cu hackerii ruși, dar de fiecare dată acuzațiile sunt făcute fără nici o dovadă tangibilă”, a spus Peskov la conferința de presă.

Johannes Dimroth, purtătorul de cuvânt al ministerului german de interne, a declarat că oficialii „au evitat pericolele acute imediat după ce au aflat de atacul cibernetic”, dar au refuzat să spună dacă atacul era în desfășurare.

Dimroth a declarat la conferința de presă că rețeaua informatică afectată IVBB este folosită pentru a face schimb de documente „doar pentru uz guvernamental”, nu pentru documente foarte clasificate.

Mass-media din Germania a relatat că hackerii au instalat programe rău intenționate pe 17 computere, inclusiv unul care aparținea unui oficial al ministerului apărării care era detașat în acel moment la ministerul de externe.

Relatarea ziarului Sueddeutsche Zeitung și a posturilor de radio NDR și WDR spun că o cantitate mică de date a fost copiată, inclusiv unele legate de Rusia. Acestea au spus că atacul a vizat date despre Ucraina și alte foste republici sovietice,  America de Sud, statele baltice și Scandinavia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat că Agenția germană de protecție cibernetică și serviciile de informații lucrează pentru a evalua atacul cibernetic asupra instituțiilor politice din Germania și a persoanelor cheie din instituțiile vizate.

Mass-media germană a relatat inițial că atacul a fost lansat de grupul de hackeri APT28, pe care guvernele occidentale și agențiile de informații l-au acuzat de atacul cibernetic din 2015 asupra Camerei Deputaților din Germania și a Comitetului Național Democrat din SUA înainte de alegerile din 2016.

Surse familiare cu incidentul spun că hackingul a implicat malware, cunoscut sub numele de Snake sau Turla, care este legat de o agenție guvernamentală rusă cu același nume.

 

5/5 - (20 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…