Acasă Economie Creșterea economiei globale

Creșterea economiei globale

Banca Mondială tocmai a îmbunătățit prognoza pentru acest an după o creștere mai puternică decât se aștepta în 2017.

Statele din întreaga lume se află într-un proces de amplă  revigorare economică, preconizată că va dura „în următorii câțiva ani”, arată Banca Mondială în ultimul său raport privind perspectivele economice globale.

Banca Mondială previzionează că economia globală va crește cu 3,1% în 2018, în creștere față de prognoza de 2,9% anticipată în luna iunie. Această creștere depășește creșterea economică de anul trecut când a fost  de 3%, potrivit aceluiași raport.

Gradul de creștere este revigorat de o revenire a comerțului, după ani de rate scăzute ale dobânzilor și de o revenire a prețurilor petrolului, care au sporit încrederea, potrivit aceleiași surse.

Anul acesta va fi primul an de după criza financiară globală, când economia mondială se derulează aproape la maxim. Asta înseamnă că șomajul este scăzut, productivitatea este ridicată și inflația este sub control, ducând la o creștere a cererii de bunuri și servicii în rândul consumatorilor.

Raportul avertizează că această creștere economică ar putea fi urmată în 2020 de o scădere a marilor economii cum sunt SUA, China și Uniunea Europeană.

Între timp, economiile mari ale lumii vor trebui să se confrunte și cu îmbătrânirea populației, ceea ce va reduce probabil productivitatea acestora. Banca Mondială se așteaptă ca aproximativ două treimi din economia globală să fie afectată de această încetinire.

Raportul sfătuiește guvernele să se concentreze asupra reformelor în domeniul sănătății și educației și asupra îmbunătățirii infrastructurii, cum sunt drumurile și porturile.

„Fără eforturi de revitalizare a creșterii potențiale, declinul se va extinde în următorul deceniu”, avertizează raportul.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…