Acasă Tehnologie Echipamentele Huawei 5G pot SPIONA

Echipamentele Huawei 5G pot SPIONA

O investigație Bloomberg a scos la iveală găurile de securitate din echipamentele Huawei detectate de operatorul Vodafone în Italia. Acestea puteau fi folosite în mod malițios de chinezi, iar remedierea lor a fost amânată în mai multe rânduri.

Huawei este ținta unor atacuri împotriva companiei de aproximativ un an. Mai multe țări, în frunte cu Statele Unite, au început să blocheze utilizarea de echipamente ale chinezilor în implementarea rețelelor 5G. Pretextul acestui boicot are legătură cu prezența în routerele și punctele de acces Huawei a unor ”backdoor-uri” (vulnerabilitate software), ce pot fi folosite de către autoritățile chineze pentru spionaj. Până în prezent, dovezile care să ateste acest lucru nu au fost foarte multe.

Din păcate pentru Huawei, jurnaliștii de la Bloomberg au scos la iveală o situație foarte neplăcută care a început în urmă cu aproximativ un deceniu. În 2009, operatorul Vodafone Italia a descoperit funcții ascunse în echipamentele de rețelistică pe care le folosea de la Huawei. Acelea ar fi permis companiei chineze să obțină acces neautorizat în rețeaua fixă a operatorului.

Din 2009 până în 2011, Vodafone a colaborat cu Huawei pentru remedierea vulnerabilităților, dar situația neplăcută a continuat. Există documente care atestă faptul că gigantul chinez nu a dat dovadă de eficiență în remedierea găurilor de securitate. În plus, oficialii Huawei au oferit numeroase asigurări operatorului de telefonie italian că backdoor-urile au fost desființate, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Oficialii Huawei au afirmat, pentru Bloomberg, că a fost au atenționați de vulnerabilități în 2011-2012 și că problemele au fost rezolvate atunci. Totuși, Bloomberg scrie că cele susținute de Vodafone sunt contrazise de surse care au participat în acel moment la discuțiile dintre companii, iar aceste surse afirmă că problemele au persistat și după 2012. Mai mult decât atât, au fost prezente și în business-urile Vodafone din Marea Britanie, Germania, Spania și Portugalia. Vodafone a continuat să lucreze cu Huawei datorită raportului calitate-preț foarte bun al acestor echipamente.

Legat de evenimentele de acum un deceniu, sunt important de reținut două aspecte, care au fost atestate și de oficialii Vodafone Italia. Nu există nicio dovadă că Huawei a folosit acele găuri de securitate pentru a accesa informațiile transmise prin rețea, chiar dacă era posibil. De asemenea, identificarea de vulnerabilități în echipamente de rețelistică nu este un fenomen rar sau neobișnuit. Tocmai din acest motiv, toate echipamentele care ajung să fie folosite în proiecte mari de infrastructură sunt testate independent și extrem de serios.

Aceste informații scoase la iveală de investigația jurnaliștilor nu vor face decât să păteze și mai multe imaginea Huawei printre operatorii de telefonie din diverse colțuri ale lumii. În Europa, posibilitatea să obțină noi contracte pentru implementarea de rețele 5G scade într-un ritm alert. În documentele Vodafone de acum un deceniu, se insistat pe faptul că va fi greu pentru Huawei să obțină contracte și să dovedească că este onest.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…