Acasă Extern Erdogan spune că relațiile cu SUA pot fi salvate

Erdogan spune că relațiile cu SUA pot fi salvate

Turcia și Statele Unite își pot salva relația, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan sâmbătă, după ce președintele Donald Trump a amenințat că va sancționa Ankara ca urmare a aprofundării tensiunilor cu partenerii NATO.

Cele două țări se confruntă cu o serie de probleme, printre care politica Washingtonului în Siria, cererea Ankarei de extrădare a unui cleric musulman acuzat de lovitura de stat din 2016 și  îngrijorarea Washingtonului față de cetățenii americani și personalul ambasadei reținuți în Turcia.

„Relația poate fi salvată și îmbunătățită cu condiția ca administrația Statelor Unite să ia în serios preocupările de securitate ale Turciei”, a scris Ibrahim Kalin în cotidianul pro-guvern, Daily Sabah.

Președintele Trump a avertizat direct Turcia săptămâna aceasta cu eventuale sancțiuni dacă nu îl va  elibera pe Andrew Brunson, un pastor creștin din SUA reținut în Turcia, pe care Washingtonul la descris ca ostatic.

Brunson a fost transferat în arest la domiciliu săptămâna aceasta după ce a fost ținut într-o închisoare turcească timp de mai mult de 20 de luni în în așteptarea procesului său în care este acuzat de terorism.

Administrația Trump a cerut eliberarea lui Brunson, iar decizia judecătorească este văzută de mulți ca un pas ce ar putea contribui la reducerea tensiunii dintre aliații NATO.

„Statele Unite vor impune mari sancțiuni asupra Turciei pentru reținerea îndelungată a pastorului Andrew Brunson, un mare creștin, un familist și o minunată ființă umană”, a scris Doanld Trump pe Twitter.

„Președintele Trump poate avea intenții bune pentru relațiile cu președintele Erdogan și Turcia. Acest lucru va fi cu siguranță reciproc atunci când relația se bazează pe respect reciproc și interes comun „, a spus Kalin.

Amenințările împotriva Turciei nu vor funcționa, a scris Kalin, adăugând că acestea vor dăuna doar relației dintre Ankara și Washington.

Cazul pastorului Brunson a devenit public și a stârnit un val de furie în Statele Unite împotriva Turciei, un stat considerat odinioară unul dintre cei mai apropiați aliați din Orientul Mijlociu, dar încrederea între cele două țări s-a erodat în ultimii ani.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…