Acasă Extern Formarea unei axe militare în Asia Centrală

Formarea unei axe militare în Asia Centrală

Pe fondul deteriorării relațiilor dintre SUA și Pakistan, regimul de la Islamabad s-a hotărât să cumpere armament din Rusia și China, conturând formarea unei axe militare în Asia Centrală.

Într-un interviu acordat publicației Financial Times, ministrul pakistanez al Apărării, Khurram Dastgir Khan, a declarat că țara sa este supusă unei „recalibrări regionale” a „politicii sale externe și de securitate”.

O parte din această recalibrare implică noi resurse militare obținute din Rusia și China.

„Faptul că ne-am recalibrat calea către o relație mai bună cu Rusia, aprofundând relațiile noastre cu China, este un răspuns la ceea ce au făcut americanii”, a spus Khan.

Comentariile lui Khan au venit la trei săptămâni după ce Beijingul a dezvăluit că va construi o bază navală offshore lângă Gwadar Port, în provincia pakistaneză Balochistan.

La începutul acestei luni, Administrația Trump a anunțat că va reduce toate ajutoarele de securitate acordate Pakistanului, deoarece țara nu a reușit să submineze rețelele teroriste în interiorul granițelor sale.

„Statele Unite au oferit în mod nechibzuit mai mult de 33 de miliarde de dolari ca ajutor militart Pakistanului  în ultimii 15 ani și ne-au dat doar minciuni și înșelăciuni”, a declarat președintele Donald Trump pe data de 1 ianuarie.

„Ei oferă un refugiu sigur teroriștilor pe care îi vânăm în Afganistan”, a spus Donald Trump.

Khan, care este ministru al Apărării pakistaneze din august 2017, a declarat că afirmațiile președintelui Trump sunt  „profund ofensive” și „contraproductive”. Regimul de la Islamabad a început să se îndrepte spre China și Rusia înainte de postarea pe Twitter a lui Donald Trump, în luna ianuarie.

În aprilie 2017, ministrul de Externe al Pakistanului, Khawaja Asif, a declarat că țara sa ar trebui să se detașeze din punct de vedere diplomatic de Statele Unite și să se alinieze cu vecinii săi puternici.

„China se află lângă noi și avem un zid comun”, a declarat Asif la un seminar de la Islamabad, conform radiodifuziunii Dawn News. „Rusia poate fi, de asemenea, prietenul nostru bun”, a adăugat Asif.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…