Acasă Extern Franța: Turcia și Iranul încalcă legea internațională în Siria

Franța: Turcia și Iranul încalcă legea internațională în Siria

Ministrul de Externe al Franței a declarat miercuri că Turcia și Iranul au încălcat legea internațională prin acțiunile lor în Siria.

Acestea sunt cele mai dure comentarii ale Franței cu privire la implicarea Turciei și Iranului în conflictul din Siria.

Vorbind la televiziunea BFM, Jean-Yves Le Drian a spus că există indicii că forțele guvernamentale siriene folosesc gaze toxice împotriva civililor.

Întrebat dacă dorește ca forțele armate turce să se retragă din Siria, Le Drian a răspuns că dorește „retragerea tuturor celor care nu ar trebui să fie în Siria, inclusiv a milițiilor iraniene, inclusiv a Hezbollah”.

Deși nu a solicitat în mod special Turciei să renunțe la ofensiva împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei, el a spus că Ankara nu ar trebui să înrăutățească conflictul.

Făcând referire la Turcia, ministrul de externe francez a spus: „Asigurarea securității frontierelor sale nu înseamnă uciderea civililor și aceasta ar trebui condamnată. Într-o situație periculoasă în Siria, (Turcia) nu ar trebui să adauge război la război „.

Franța a sprijinit opoziția siriană în timpul războiului civil din Siria, care durează de șapte ani și face parte din coaliția condusă de SUA împotriva militanților jihadiști ai așa-numitului stat islamic (ISIS).

Le Drian a afirmat că legea internațională „este încălcată de către Turcia, de regimul Damasc, de Iran și de cei care atacă Ghouta și Idlib”.

Turcia a lansat luna trecută o operațiune în Siria împotriva milițiilor kurde pe care le consideră aliați ai separatiștilor PKK din sudul Turciei. Ministrul turc, Omer Celik, a  spus că declarația lui Le Drian reflectă „un dublu standard privind problema terorii”.

„Lupta Turciei este conformă cu dreptul internațional. Cei care încalcă legea și comit crime sunt cei care înarmează grupurile teroriste PYD-YPG „, a spus el despre principalele miliții kurde siriene.

Le Drian este așteapt la Teheran, pe 5 martie, pentru discuții într-un moment în care Washingtonul a exercitat presiuni asupra aliaților europeni pentru a-și întări poziția față de Teheran. Relațiile dintre Franța și Iran s-au deteriorat în ultimele luni. Le Drian a acuzat Iranul că a adus aspirații „hegemonice” în regiune.

Iranul este un aliat cheie al guvernului sirian a lui Bashar al-Assad în războiul civil și spune că nu are intenția de a se retrage decât dacă Siria cere acest lucru.

Ministrul turc de Externe  va vizita miercuri Iranul pentru a discuta despre Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan.

Ministrul frncez Le Drian a spus că este foarte probabil ca forțele președintelui Bashar al-Assad să fi folosit gazul de clor în ofensiva din  provincia rebelă Idlib și în enclava asediată Ghout de Est, de lângă Damasc.

„Vorbesc cu un grad de precauție, deoarece trebuie să fii atent în așteptarea documentației complete, dar toate indicațiile pe care le avem arată, că în momentul de față, clorul este folosit de regimul sirian”, a spus Le Drian.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat, în luna  mai 2017, că „orice folosire a armelor chimice ar avea drept rezultat represalii și o intervenție imediată, cel puțin în cazul Franței”.

 

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…