Acasă Intern Modificarea OUG 114: CADOURI  de la Guvern pentru MARILE COMPANII și BĂNCI

Modificarea OUG 114: CADOURI  de la Guvern pentru MARILE COMPANII și BĂNCI

Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru modificare OUG 114. Cel puțin 2 măsuri asumate de Guvernul Orban vor ajuta marile companii din sectorul energetic, dar și băncile comerciale. Măsurile vin în contextul în care Guvernul pregătește măsuri drastice de austeritate în sistemul bugetar.

Va fi desființată taxa pe activele bancare. Taxa pe activele bancare creștea în trepte odată cu creșterea ROBOR. Deci era o măsură menită să descurajeze băncile să crească ROBOR.

(ROBOR a continuat să fie bază de referință pentru dobânzile la creditele în lei contractate înainte de intrarea în vigoare a OUG 114). Veniturile la buget din această taxă sunt de circa 700 milioane lei.

De asemenea, va fi desființată taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic. Taxa era destinată susținerii consumatorilor vulnerabili care urmau să fie definiți mai clar în legislația specifică. Taxa era încasată la nivelul ANRE. Prin modificarea OUG 114 ceea ce s-a încasat în acest an (600 milioane lei) este transferat la Guvern, urmând să nu se mai aplice în anul următor.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…