Acasă Extern Netanyahu caută sprijinul rabinilor

Netanyahu caută sprijinul rabinilor

După ce s-a confruntat, sâmbătă seara, cu prima demonstrație anticorupție organizată la Ierusalim chiar de simpatizanții de dreapta, premierul Netanyahu  a cerut o întâlnire cu rabinii.

Premierul Benjamin Netanyahu a cerut, astăzi, rabinilor din Israel să-l susțină în timpul investigațiilor de corupție deschise împotriva lui, deoarece criticile la adesa lui se întețesc pe zona politică de dreapta. Partidul Likud, pe care în conduce premierul Netanyahu, este un partid de centru-dreapta.

Netanyahu s-a întâlnit cu cei mai influenți rabini din Israel. Aceștia i-au cerut lui Netanyahu să acorde prioritate construcțiilor din Cisiordania, a relatat Haaretz citând surse.

La întâlnire au participat 11 rabini, inclusiv Druckman, Eli Sadan, David Stav, Elyakim Levanon, Yoel Bin-Nun, Yaakov Shapira și David Fendel.

Cei 11 rabini au menționat obiecții cu privire la obligativitatea femeiloe ortodox-mozaice care sunt obligate de guvern să se înroleze în armată.

Întâlnirea s-a încheiat fără nici un angajament din partea rabinilor, au spus aceleași surse.

Rabinii și-au exprimat sprijinul față de acțiunile guvernului, dar au afirmat că ”nu se află în buzunarul lui Netanyahu”, au spus sursele. Unii dintre rabini au fost critici la adresa lui Netanyahu. Un rabin i-a spus că ”îi cheamă întotdeauna când are probleme, iar mai târziu când rabinii au nevoie de el, el este plecat”.

În ceea ce privește investigațiile privind acuzațiile de corupție, Netanyahu „nu a spus niciun cuvânt rău despre anchetă, dar acuză mass-media că îl judecă” și unii oameni „sunt tentați să creadă mass-media”, a spus sursa citată.

Potrivit surselor citate de Haaretz, lui Netanyahu îi este teamă de un proces. El le-a spus rabinilor că se simte vânat și că sunt încercări de a-l scoate din funcție.

Potrivit unor surse apropiate de Netanyahu, premierul le-a spus rabinilor că „există un efort politic, prin demonstrații și alte mijloace, pentru a da jos guvernul”. Astfel de eforturi, a spus Netanyahu, au răsturnat guvernul de dreapta în 1992, când Ițak Rabin a fost ales prim-ministru. „De data aceasta ne vom asigura că nu se va întâmpla”, a adăugat Netanyahu.

Poliția îl investighează pe Netanyahu în două anchete: una privind cadourile generoase primite de Premier de la  oameni de afaceri bogați; a doua anchetă implică discuții între Netanyahu și editorul cotidianului Yedioth Ahronoth, în care cei doi au discutat despre politici favorabile pentru respectivul ziar.

Netanyahu neagă acuzațiile în ambele cazuri.

Sâmbătă noaptea la Ierusalim, eșicherul politic de dreapta a organizat pentru prima dată un miting anticorupție, în Piața Zionului, pentru a-l critica pe Netanyahu.

Protestul, la care au participat aproximativ 800 de persoane, a  fost considerat o demonstrație în favoarea statului de drept.

Protestul a fost organizat de un fost consilier a lui Netanyahu, jurnalistul Yoaz Hendel.

În perioada premergătoare protestului, consilierii lui Netanyahu au contactat membrii Knesset din coaliția guvernamentală și alte figuri publice îndemnându-i să nu participe.

Datorită acestei presiuni, doi membri din coaliția de guvernare, Oren Hazan și Yehudah Glick, au renunțat la planurile de participare. Dar doi membri, Rachel Azaria și Roy Folkman, din partea celui mai mare partener de coaliție al Likud, partidul de centru-dreapta Kulanu, au participat la demonstrație.

Potrivit sursei citate, rabinii participanți la întâlnirea cu Netanyahu au recunoscut că s-au consultat cu ministrul educației Naftali Bennett, liderul partidului Habayit Hayehudi, care este strâns legat de comunitatea ortodox–sionistă.

Rabbi Zalman Melamed, care deține postul de radio Arutz Sheva, a decis să nu participe, spunând că nu dorește să fie un instrument al primului ministru.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…