Acasă Extern Noua strategie de securitate a SUA

Noua strategie de securitate a SUA

Strategia de securitate națională a administrației Trump, bazată pe ceea ce Casa Albă numește „realism principial”,  marchează o schimbare semnificativă a accentului din trecut, prezentând atât o viziune cu mult mai pesimistă asupra lumii, cât și o viziune extrem de optimistă asupra poziției  SUA în această lume.

Strategia de securitate a SUA relevată în 68 de pagini stabilește o viziune pragmatică asupra unei lumi turbulente și recreează sloganul preferat al președintelui Trump – „America în primul rând” – într-o lumină nouă și neașteptată.

O largă viziune

În preambulul, președintele Trump afirmă că „SUA conduce din nou pe scena mondială”. El insistă că „întreaga lume este mișcată de reînnoirea Americii și de reapariția conducerii americane”. Președintele  vorbește despre „o lume extraordinar de periculoasă” unde, probabil într-un ecou mut al Războiului Rece, puterile rivale „subminează agresiv interesele americane din întreaga lume”.

Noua strategie de securitate a SUA se referă la toate aspectele puterii naționale, diplomatice, economice și militare.

Documentul este împărțit în patru secțiuni mari: prima se ocupă de „protejarea poporului american, a patriei și a modului de viață al americanilor”. Aceasta se referă la o varietate de amenințări generate de terorismul jihadist, securitatea cibernetică și subliniază necesitatea consolidării controalelor la frontieră și a politicii de imigrare – o temă cheie a campaniei prezidențiale de anul trecut.

Următoarea secțiune subliniază necesitatea de a „promova prosperitatea americană”. Necesitatea de a promova relații economice echitabile și reciproce, protecția inovației tehnice a SUA, ajungând până la economia națională. Președintele Trump a subliniat în această secțiune un adevăr fundamental: puterea americană în străinătate se bazează pe prosperitatea acasă.

Cel de-a treia secțiune se ocupă de forța militară tradițională reflectată în forțele sale convenționale, nucleare, cibernetice și spațiale. În ceea ce privește rolul puterilor rivale, Trump a menționat „China și Rusia doresc să modeleze o lume în antiteză față de valorile și interesele SUA”. Se pare că Trump semnalează încetarea unei abordări pe termen lung a Beijingului în care China era denumită de americani „un actor responsabil în societatea internațională”. În schimb, noua strategie Trump afirmă că „spre deosebire de speranțele noastre, China și-a extins puterea în detrimentul suveranității celorlalți”.

Cu privire la arsenalul nuclear al SUA, documentul spune că „SUA nu are nevoie să-și potrivească  arsenalele nucleare ale altor puteri”, ci că ar trebui „să susțină un stoc care să descurajeze adversarii”.

Secțiunea finală redefinește credința centrală a președintelui Trump în termeni surprinzător de internaționaliști: „America noastră, prima în politica externa” și susține influența SUA în lume ca o ”forță pozitivă care poate ajuta la stabilirea condițiilor pentru pace și prosperitate și pentru dezvoltarea unor societăți de succes”.

În această secțiune susține că „aliații și partenerii sunt o mare putere a Statelor Unite”. SUA, afirmă documentul, vor continua să fie angajate în străinătate, unde servesc intereselor Statelor Unite, pentru a contracara instabilitatea; cum ar fi Afganistanul „unde slăbiciunile sau eșecul statului ar mări amenințările la adresa patriei americane”.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…