Acasă Extern ONU: Confruntarea dintre Israel și Hezbollah

ONU: Confruntarea dintre Israel și Hezbollah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că este îngrijorat de posibilitatea unei confruntări directe între Israel şi mişcarea Hezbollah din Liban, relatează Reuters.

Guterres a afirmat că ultimele semnale date de Israel şi Hezbollah, susţinut de Iran, arătă voinţa ca acest lucru să nu se întâmple, dar „uneori este suficientă o scânteie pentru ca un astfel de conflict să izbucnească”.

Hezbollah a transmis săptămâna trecută că ar putea acţiona împotriva instalaţiilor de petrol ale Israelului dacă va fi necesar, ca urmare a unei dispute maritimă pe teme de energie între Liban şi Israel.

Statele Unite au mediat între Israel și Liban după intensificarea tensiunilor care au implicat şi o dispută privind construcția unui zid pe linia de frontieră şi dezvoltarea arsenalului Hezbollah.

„Sunt profund îngrijorat în legătură cu escaladările greu de anticipat din întreaga regiune”, a spus Gutteres, făcând referire la  îngrijorările Israelului cu privire la diferite miliţii din Siria care se apropie de frontierele sale.

„Cel mai rău coşmar ar fi o confruntare directă între Israel şi Hezbollah. Nivelul distrugerilor din Liban ar fi absolut devastator, prin urmare sunt multe motive de îngrijorare în legătură cu această situaţie”, a adăugat el.

Hezbollah face parte din coaliţia de guvernare din Liban, iar Israelul consideră Hezbollah cea mai mare ameninţare de securitate de la frontierele sale.

Hezbollah a apărut în anii 1980 ca o mişcare fundamentalistă șiită susținută de Iran, fiind un inamic înverșunat al Israelului. Cele două părţi s-au aflat într-un conflict major în 2006.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …