Acasă Extern Președintele Klaus Iohannis i-a dat reject lui Poroșenko

Președintele Klaus Iohannis i-a dat reject lui Poroșenko

Președintele Iohannis i-a spus în față lui Poroșenko
„nu vin în Ucraina până nu reglementați legea educației”.

Aflat în vizita la ONU, Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe hol cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, căruia i-a spus că a fost surprins neplăcut de legea educației care a închis 132 de școli românești în Ucraina și că își contramandeză vizita în acestă țară până la reglementarea acestei probleme. Președintele Iohannis i-a mai spus că” nu există limba valahă, există doar limba română”. Modul pragmatic în care președintele Klaus Iohannis a abordat subiectul l-a pus pe gânduri pe Poroșenko, care a plecat abatut după discuție.

În Ucraina trăiesc 850.000 de români, conform statisticii Congresului Spiritualității Românești, și Președintele Klaus Iohannis urma să facă o vizită oficială, în luna octombrie, în zona Bucovinei ucrainene, unde trăiește o mare comunitate românescă. România a considerat Ucraina o țară prietenă pe care a sprijinit-o direct prin suport tehnic și consiliere în urma conflictului armat de pe teritoriul său, dar și prin susținerea cauzei în forurile Uniunii Europene și euro-atlantice.

Legea educației adoptată în Parlamentul Ucrainei fără a avea o discuție prealabilă cu România și partenerii europeni, va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Poroșenko.

Foto: Agerpress – AP

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…