Acasă Extern Protestele din Iran intră în a doua săptămână

Protestele din Iran intră în a doua săptămână

Protestele antiguvernamentale au intrat în a doua săptămână în Iran, în timp ce Teheranul a acuzat Statele Unite că s-au amestecat în afacerile interne, după ce președintele american Donald Trump a oferit sprijinul protestatarilor „la momentul potrivit”.

Guvernul a blocat accesul la internet pentru a împiedica răspândirea informațiilor despre proteste.

Protestele antiguvernamentale, în care cel puțin 45 de persoane au fost ucise și mai mult de 1000 au fost arestate, sunt cea mai puternică provocare pentru conducerea Iranului în aproape un deceniu.

Protestele, care au început din cauza dificultăților economice suferite de tinerii și muncitorii iranieni, au evoluat într-o revoltă împotriva regimului politic și al privilegiilor unei elite îndepărtate de popor, în special a liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei.

Laureatul Nobel pentru pace, din Iran, Shirin Ebadi, într-un interviu publicat pe 4 ianuarie de cotidianul pan-arab, Asharq Al-Awsat, a cerut conaționalilor săi să continue presiunile la nivel național.

„Dacă guvernul nu te-a ascultat timp de 38 de ani, rolul tău este să ignori ceea ce guvernul îți spus acum”, ziarul citase avocatul pentru drepturile omului din Londra și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace din 2003.

Potrivit unor surse, intensitatea revoltei ia amploare în cartierele locuite de elita politică și religioasă.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU la sfârșitul zilei de 3 ianuarie, ambasadorul Teheranului la ONU, Gholamali Khoshroo, a acuzat guvernul Statelor Unite că a intensificat „actele sale de intervenție într-un mod grotesc în afacerile interne ale Iranului sub pretextul acordării de sprijin sporadic pentru proteste.“

Khoshroo a acuzat că Statele Unite au încălcat legea internațională și principiile Cartei ONU și a cerut țărilor să condamne declarațiile date de Casa Albă.

Consiliul ONU trebuie să decidă cu privire la cererea Statelor Unite pentru o întâlnire specială privind protestele din Iran. Diplomații au declarat că este de așteptat ca Rusia si China să se opună luării de acțiuni împotriva Iranului.

Mass-media din S.U.A., citând oficialii administrației Trump, a relatat pe 3 ianuarie că Statele Unite au în vedere impunerea de noi sancțiuni Iranului.

În timp ce oficialii americani au cerut sprijin pentru protestatari, liderii europeni au cerut prudență. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că tonul comentariilor despre protestele care vin din Washington, Israel și Arabia Saudită este „aproape unul care ne va conduce la război”.

Protestele, care au început în Masshad, cel de-al doilea mare oraș din Iran, s-au răspândit cu repeziciune pe întreg teritoriul țării, datorită nemulțumirilor populației cu privire la costurile crescânde ale alimentelor și a altor necesități.

Pe data de 3 ianuarie, Teheranul a organizat o contrademonstrație masivă cu mii de oameni care se scandează pe străzi sloganuri pro-guvernamentale.

În timp ce mulți dintre protestatarii antiguvernamentali și-au exprimat opoziția față de liderul religios Khamenei, strigând  „Moartea dictatorului”, contrademonstrații au scandat sprijinul față de liderul suprem, spunând: „Sângele din vene este un dar pentru liderul nostru” și „Noi nu îl vom părăsi liderul nostru”.

Contrademonstrațiile au fost susținute de comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, generalul-maior Mohammad Ali Jafari, care a declarat, pe 3 ianuarie, că „astăzi putem anunța sfârșitul răstălmăcirii” și a spus că „numărul factorilor care au provocat probleme nu a depășit 15.000 de persoane la nivel național“.

Jafari a declarat că forțele Gărzii Revoluționare Islamice au fost deplasate în provinciile Isfahan, Lorestan și Hamadan pentru a face față protestelor, care reprezintă cea mai mare provocare pentru autoritățile din Teheran de la tulburările din 2009.

În timp ce sectorul petrolier al țării a fost stimulat de un acord nuclear cu Occidentul care a ridicat sancțiunile internaționale, cei mai mulți iranieni obișnuiți nu și-au văzut situația îmbunătățită pentru că alte părți ale economiei continuă să stagneze. Inflația și șomajul, în special printre tinerii iranieni, sunt în creștere.

Președintele iranian Hassan Rohani a declarat în cursul unei convorbiri telefonice cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe 3 ianuarie, că speră că protestele antiguvernamentale se vor termina în curând.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…