Acasă Extern SCL a avut cel puțin șase contracte cu guvernul britanic

SCL a avut cel puțin șase contracte cu guvernul britanic

Compania care a devenit Cambridge Analytica s-a lăudat cu interferarea în alegerile din străinătate, potrivit documentelor văzute de BBC.

O broșură sugerează că SCL Elections, societatea-mamă a firmei Cambridge Analytica, se lăudă că a intervenit în alegerile din 2007 din Nigeriei – respinsă pe scară largă ca lipsită de credibilitate

Cambridge Analytica este implicată într-un scandal care susține că firma a exploatat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook.

BBC a văzut o broșură publicată de SCL Elections.

SCL Elections susține, de exemplu, că a organizat mitinguri în Nigeria pentru a slăbi sprijinul acordat opoziției în 2007.

Ministerul de Externe al Marii Britanii declară că nu a fost conștient de această presupusă activitate înainte ca SCL să fi primit contracte guvernamentale britanice în 2008.

Fostul secretar al dezvoltării internaționale, conservatorul Andrew Mitchell, a declarat că afirmațiile despre SCL sunt „absolut îngrozitoare” și „au fost total contrare politicii guvernului britanic în promovarea alegerilor libere și corecte în lumea în curs de dezvoltare”.

El a adăugat că este „foarte clar că guvernul britanic nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu acesta”.

În broșură, SCL susține că potențialii clienți pot contacta compania prin intermediul „oricărui consulat sau ambasade britanice”.

Documentul susține că SCL a obținut acreditarea „Listei X” de la Ministerul Apărării Marii Britanii, care prevede că „Guvernul a dat aprobarea pentru a se ocupa de informații marcate în mod protectiv ca fiind „confidențiale „și de mai sus”, informează BBC.

Broșura evidențiază modul în care organizațiile electorale ale CSL au organizat aparent „mitinguri anti-electorale” pentru a descuraja pe suporterii opoziției să voteze în alegerile prezidențiale din Nigeria în 2007. Alegerile au fost descrise de către observatorii UE ca fiind dintre cei mai puțin credibili pe care aceștia l-au observat.

Documentul susține că SCL Elections a exploatat în mod deliberat tensiunile etnice din Letonia în alegerile naționale din 2006 pentru a-și ajuta clienții.

De asemenea, SCL susține că, înainte de alegerile din Trinidad și Tobago din 2010, a orchestrat o „campanie ambițioasă de graffiti” care „aparent a venit de la tineri”, astfel încât partidul client al SCL „să aibă pretindă credibilitate în numele tinerilor” .

Cele mai multe exemple detaliate în broșură au avut loc înainte ca guvernul britanic să fi încheiat cel puțin șase contracte cu SCL, a relatat BBC.

Fostul ministru al Muncii, Lord Hain, a depus luni o întrebare scrisă în Casa Lorzilor pentru clarificarea urgentă a problemei aprobării Ministerului de Externe. El a spus că SCL „ridică capacul pe o potențială poveste de groază” despre companii care folosesc date private pentru a manipula alegătorii.

Ministerul Apărării a confirmat că SLC au primit o acreditare provizorie pentru Lista X, dar nu o mai are din 2013.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a spus: „Nu este cazul acum și nici nu a fost vreodată cazul ca cererile pentru SCL să poată fi adresate prin Înalta Comisie Britanică sau ambasade britanice”.

„Înțelegerea noastră este că, la momentul semnării contractului de lucru în 2008/9, FCO nu a fost conștient de activitatea raportată de SCL în timpul alegerilor din Letonia din 2006 sau al alegerilor din Nigeria din 2007.”

Într-o declarație, CEO-ul interimar al Cambridge Analytica, dr. Alexander Tayler, a declarat că, „Cambridge Analytica s-a format în 2013, dintr-o companie mai veche SCL Elections.

„Noi luăm foarte serios suspiciunile recente despre practicile neetice în afacerile noastre politice din afara SUA. Este în desfășurare o anchetă completă și independentă privind practicile anterioare ale SCL Elections, iar constatările sale vor fi puse la dispoziție”.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…