Acasă Extern  Slovenia apelează la Curtea Europeană de Justiție

 Slovenia apelează la Curtea Europeană de Justiție

Slovenia va cere Curții Europene de Justiție să se pronunțe în disputa teritorială pe care o are cu Croația, a informat agenția de știri Reuters.

După respingerea de către Croația a hotărârii date de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga cu privire la părțile contestate ale granițelor croato-slovene, ministrul sloven de externe a anunțat că țara sa se pregătește să deschidă un proces în această privință la instanța Uniunii Europene.

Ministrul sloven de externe Karl Erjavec a declarat că Ljubljana se pregătește să depună un proces în instanța UE împotriva Zagrebului, din cauza nerespectării de către Croația a deciziei Curții Permanente de Arbitraj în ceea ce privește granițele dintre cele două state.

Sâmbătă, trei bărci de pescuit croate, însoțite de navele poliție statele, au intrat în zona spațiului maritim, pe care Slovenia o consideră parte a apelor sale teritoriale.

Slovenia a citat hotărârea judecătorească a Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, pronunțată în luna iunie, delimitarea teritorială a Croației de frontiera slovenă.

Hotărârea respinsă de partea croată a intrat în vigoare sâmbătă.

„Poliția croată încalcă suveranitatea Sloveniei. Este inacceptabil faptul că o instituția a unui stat străin poate desfășura anumite activități pe teritoriul nostru fără aprobarea noastră … Avem multe documente pentru un proces”, a declarat Erjavec sâmbătă, citat de agenția de știri Hina , adăugând că Ljubljana colectează astfel de cazuri pentru a dovedi că Zagrebul nu a respectat legea internațională și deciziile instanței internaționale.

Ministrul sloven a adăugat că Ljubljana nu va aproba aderarea Croației la Spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dacă Zagrebul nu recunoaște hotărârea instanței.

Croația a aderat la Uniunea Europeană în 2013.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…