Acasă Mediu SOIURI de legume AUTOHTONE, răspândite în țară de VOLUNTARI

SOIURI de legume AUTOHTONE, răspândite în țară de VOLUNTARI

Un grup de voluntari răspândesc seminţe de legume româneşti, din soiuri vechi, alături de plante aromatice, flori sau alte plante de grădină, pe care le oferă gratuit, pentru a nu se pierde.

Grupul face acest lucru de patru ani și numără în prezent 2.000 de membri. Aceștia au  organizat sâmbătă, în Bucureşti, o piaţă liberă, la care doritorii au venit în număr foarte mare, a declarat Rodica Meiroşu, care conduce grupul de voluntari.

Totul a pornit de la un câţiva pasionaţi care s-au cunoscut pe Facebook, iar în timp numărul a crescut.

„Sâmbătă, la Bucureşti, au venit oameni din Cluj, Constanţa, Iaşi, Braşov, ba chiar din Chişinău sau români din alte ţări, pentru a face schimb de seminţe. Nu ne aşteptam ca oamenii să vină în număr atât de mare”, a spus Rodica Meiroşu.

Până în prezent grupul a organizat 25 de pieţe şi două festivaluri iar în continuare va fi prezent şi va oferi gratuit seminţe în alte 10 localităţi, până la finele lunii martie.

”Suntem voluntari, facem totul din pasiune, oferim seminţe oamenilor cu condiţia să le ofere şi ei mai departe. Le oferim seminţe reproductibile. Unii s-au bucurat să găsească la mine porumbul alb, vechi, de floricele, care a dispărut”, spune Rodica Meiroşu.

Voluntarii vor să tragă un semNal de alarmă în privinţa soiurilor autohtone care s-au pierdut sau sunt pe cale să se piardă.

”Nu promovăm nici folosirea chimicalelor în cultura plantelor, ci a remediilor naturale, cum este maceratul de urzică”.

Rodica Meiroşu a trăit la oraş, dar s-a retras la ţară şi cultivă, în grădina sa de 1.800 de metri pătraţi, legume. Ea spune că autorităţile ar trebui să facă mai mult pentru susţinerea soiurilor locale şi pentru staţiunile de cercetare din Buzău şi Suceava, unde se mai găsesc astfel de seminţe.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…