Acasă Intern SRI a încheiat protocoale cu toate ministerele

SRI a încheiat protocoale cu toate ministerele

Senatorul PNL Ioan Chirteş, membru în Comisia de Control al SRI spune că au fost încheiate protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi aproape toate ministerele, unele vizând „sisteme informatice, infrastructuri critice şi domeniul siguranţei cibernetice”.

Deputatul ALDE Marian Cucşa consideră că CSM ar trebui să sesizeze Curtea Constituţională, în legătură cu protocolul desecretizat între SRI şi Parchetul General, încheiat în anul 2009, dacă în urma analizei Consiliului reiese că sunt argumente pentru acest lucru.

„Dacă sunt suspiciuni că ar fi probleme constituţionale, cel mai normal ar fi să se adreseze CCR, pentru că este forul suprem de constituţionalitate al ţării şi e normal să dea avizul pe constituţionalitate”, a explicat Cucşa.

Pe 31 octombrie 2017, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a anunţat că Serviciul a remis forului textele celor 65 de protocoale de colaborare cu alte instituţii ale statului, urmând ca parlamentarii din comisie să verifice dacă au fost respectate prevederile legale şi constituţionale.

Pe 30 martie, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul având 18 pagini. În baza acestui act de colaborare, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre PÎCCJ şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea.

Pe 4 aprilie, vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat, în şedinţa plenului Consiliului, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entităţi din justiţie neavând astfel de protocoale.

Pe 5 aprilie, CSM a precizat că, pentru protocolul încheiat în 2012 cu SRI şi denunţat în 2017, a fost deja demarată procedura de declasificare. Totodată, instituţia a mai încheiat în 2014 un protocol cu Centrul Naţional Cyberint în domeniul securităţii sistemelor informatice.

În aceeaşi zi şeful Comisie SRI, Claudiu Manda, a declarat, după audierea lui Florian Coldea, că acesta din urmă a pornit de la ideea că ce nu este interzis prin lege înseamnă că este permis, în ceea ce priveşte protocolul (n.r. în limitele Constituției).

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost audiat atunci timp de şapte ore, pentru a doua oară, în Comisia de Control SRI, anunţând că va reveni pentru a oferi şi alte detalii.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…