Acasă Intern Tăriceanu cere retragerea lui Maior din postul de ambasador în SUA

Tăriceanu cere retragerea lui Maior din postul de ambasador în SUA

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

”Apreciez că dl. ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apără şi a promova politica guvernului român. În schimb v-aţi promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală, aţi implicat SUA în politica internă din Rombnia şi aţi implicat România în luptele politice interne din SUA, poziţionându-vă în tabăra adversă şefului legitim al Executivului american. Eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare MAE în care să considerăm că misiunea dvs. nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a spus că afirmaţiile ambasadorului referitoare la scrisoarea transmisă de Rudolf Giuliani arată o distorsionare incredibilă a realităţii şi a catalogat activitatea lui George Maior ca fiind una slabă.

„A te exprima cum aţi făcut-o dumneavoastră când aţi spus că scrisoarea lui Giuliani este un lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia e o declaraţie care a pus mai degrabă…. arată o distorsionare incredibilă a realităţii , de o manieră similară probabil pe care v-aţi obişnuit să o folosiţi probabil atunci când eraţi director al Serviciului Român de Informaţii şi care apăra, cum am văzut că aţi făcut-o şi recent, protocoalele secrete cu instituţiile din justiţie. E un mod de operare care, după părerea mea, este descalificant pentru un ambasador. (…) Atunci când un ambasador prezintă publicului din România propriile partiprix-uri, având abordări străine misiunii sale de ambasador el abandonează de facto misiunea cu care a fost investit. (…) Vreau să ştiu dacă aceste declaraţii pe care le-aţi făcut au fost făcute cu acordul MAE şi vreau în continuare să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului i-a atras atenţia ambasadorului că aprecierile referitoare la scrisoarea senatorului John McCain şi cele referitoare la scrisoarea lui Rudolf Giuliani induc impresia că George Maior intră în lupta internă a SUA şi practic angajează şi Guvernul, dar şi statul român în această dispută internă.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York s-a adresat, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Rudolph Giuliani a transmis, la sfârşitul lunii august, o scrisoare preşedintelui Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă prin care sunt contestate abuzurile din justiţie şi spune că trebuie identificaţi magistraţii care sunt vizaţi de dosarele DNA. Totodată, acesta solicită verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii şi actual ambasador în SUA, este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

A doua zi după publicarea scrisorii, George Maior a catalogat acţiunea drept un lobby pentru persoane certate cu legea, încercând să reducă importanţa lui Giuliani în echipa preşedintelui american.

George Maior, ambasadorul român în SUA, a declarat miercuri, în Comisia de Politică Externă, că nu a fost informat de către ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la intenţia de a fi rechemat în ţară.

„Am avut o discuţie amplă cu ministrul de Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare. Am discutat şi despre codul etic, văd că acest lucru a fost subliniat şi aici, şi de ministrul de Externe, eu m-am apărat argumentat spunând că nu e vorba despre respectarea unui cod etic”, a declarat George Maior, în faţa comisie parlamentare.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, referitor la o posibilă rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus şi personal că nu e normal ca diplomaţii să se implice în astfel de dezbateri.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…