Acasă Extern Trump va anunța astăzi decizia privind acordul cu Iranul

Trump va anunța astăzi decizia privind acordul cu Iranul

Președintele american Donald Trump va anunța marți dacă SUA va ieși din acordul nuclear cu Iranul sau va rămâne și va colabora cu aliații europeni care declară că au oprit cu succes ambițiile nucleare ale Teheranului.

Președintele Trump a avertizat în mod constant că va ieși din acordul din 2015, deoarece înțelegerea nu se referă la programul de rachete balistice al Iranului sau la rolul său în războaiele din Siria și Yemen și nu împiedică în mod efectiv Teheranul să dezvolte arme nucleare.

Un oficial de rang înalt al SUA a declarat că Franța, Germania și Marea Britanie și-au schimbat în mod semnificativ abordarea privind programul de rachete balistice al Iranului, condițiile în care inspectorii internaționali vizitează site-uri iraniene suspecte și clauzele „finale” după expirarea acordului.

Dar nu este clar dacă eforturile de ultimă oră au făcut destule progrese pentru a-l convinge pe Donald Trump să rămână în pact.

Liderii europeni au avertizat că retragerea SUA ar anula anii de muncă care au condus și au susținut un acord ca punct de reper pentu a ține la distanță Iranul de armele nucleare.

Președintele Trump a postat luni pe Twitter că va face anunțul marți la ora 14:00. (1800 GMT).

Acordul cu Iranul, negociat în timpul Administrației Barack Obama, a redus sancțiunile economice asupra Iranului în schimb Teheranul trebuia să limiteze programul său nuclear.

Președintele Donald Trump a numit a numit acordul „cea mai gravă afacere negociată vreodată” și dorește ca Marea Britanie, Franța și Germania – care au semnat pactul împreună cu Rusia și China – să întărească termenii.

În ultimele câteva săptămâni, președintele Trump s-a consultat fie personal, fie prin telefon cu liderii din toate cele trei țări europene.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a participat la discuții, luni, la Washington, inclusiv cu  cu vicepreședintele Mike Pence și Secretarul de stat Mike Pompeo.

Totuși, diplomații europeni au declarat în mod privat că se așteaptă ca președintele SUA să se retragă din acord.

Doi oficiali ai Casei Albe și o sursă familiarizată cu dezbaterea din cadrul administrației au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Donald Trump nu a decis decât să renunțe.

În cadrul afacerii, cunoscută sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), Statele Unite s-au angajat să reducă o serie de sancțiuni din partea SUA asupra Iranului și a făcut acest lucru în temeiul unui acord de derogare care conține un șir de „exonerări”.

Președintele Trump a spus că va decide până sâmbătă dacă va extinde derogările sau le va retrage și va reintroduce sancțiuni legate de Banca Centrală iraniană și de exporturile de petrol iraniene.

Acest lucru ar descuraja companiile străine să facă afaceri cu Iranul, deoarece ar putea face obiectul unor sancțiuni din partea SUA.

Iranul a declarat că nu va renegocia acordul și a amenințat că se va răzbuna dacă Statele Unite vor ieși, deși nu a spus cum.

Diplomați și experți militari spun că Teheranul ar putea să-și reia programul de arme nucleare sau să-și intensifice implicarea militară în Irak, Siria, Yemen și Liban.

Președintele iranian Hassan Rouhani a sugerat luni că Iranul ar putea rămâne în acordul nuclear, chiar dacă Trump îl va abandona și va impune sancțiuni.

Dar Rouhani a avertizat că Teheranul va rezista cu fermitate eforturilor Statelor Unite de a-i limita influența în Orientul Mijlociu.

Piețele financiare urmăresc îndeaproape decizia președintelui Donald Trump. Luni, prețurile la petrol au depășit 70 de dolari baril, ajungând la cel mai înalt nivel de la sfârșitul anului 2014.

 

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…