Acasă Cultură Arabia Saudită: femeile nu trebuie să poarte robe abaya

Arabia Saudită: femeile nu trebuie să poarte robe abaya

Femeile din Arabia Saudită nu ar trebui să poarte robe abaya, a spus liderul clericilor din Arabia Saudită

Legea saudită obligă femeile să poare robe abaya în locurile unde pot fi văzute de un bărbat care nu le este rudă.

Roba abaya estre o haină lungă, care acoperă în întregime corpul, pe care femeile saudite sunt obligate să o parte în public.

Șeicul Abdullah al-Mutlaq, membru al Consiliului Superior al educației, a spus că femeile ar trebui să se îmbrace modest, dar acest lucru nu a însemnat să înseamnă că trebuie să poarte abaya.

Intervenția clericilor vine ca urmare a reformelor de modernizare a societății saudite și de relaxare a restricțiilor asupra femeilor.

„Mai mult de 90% dintre femeile musulmane  din statele islamice nu poartă abaya. Deci nu ar trebui să forțăm oamenii să poarte abaya”, a declarat șeicul Mutlaq vineri.

Este pentru prima dată când un cleric senior face o astfel de declarație, care ar putea deveni în viitorul apropiat  baza legii saudite.

Care a fost reacția?

Intervenția lui Sheikh Mutlaq a generat reacții intense în mediul online, atât în rândul celor care sprijină demersul cât și al oponenților.

„Abaya este o chestiune de tradiție în regiunea noastră și a devenit aplicabilă tuturor. Nu este o problemă a religiei”, a scris  pe Twitter, Mashari Ghamdi.

„Chiar dacă s-ar da o sută de legi jur pe Dumnezeu că nu-mi voi părăsi niciodată abaya …” a scris Twitter utilizator @ Kooshe90.

Luna trecută, femeile saudite au primit permisiunea de a urmări jocurile de fotbal pe stadioan.

În prezent, femeile saudite care nu poartă abaya în locuri unde pot fi văzute de bărbații cu care nu sunt rude se confruntă cu pedepse ale poliției religioase.

În 2016, o femeie din Arabia Saudită a fost reținută pentru că nu purta abaya pe o stradă principală din capitala Riad, a informat agenția Reuters.

Cu toate acestea, în ultimii ani, femeile din Arabia Saudită au început să poarte abayas colorate, care contrastează cu cele tradiționale care sunt negre, iar abaya în culori deschise purtate peste fuste sau blugi lungi devin tot mai frecvent în unele părți ale țării, a relatat Reuters.

Fondul reformei

Intervenția lui Sheikh Mutlaq urmează reformele de modernizare a societății din Arabia Saudită, parte a unui plan de reformă socială condus de prințul moștenitor Mohammed bin Salman din Arabia Saudită, care s-a angajat să transforme țara prin programul guvernului Vision 2030.

Scopul său este de a oferi mai multă libertate femeilor din Arabia Saudită, care se confruntă cu reguli stricte de segregare pe motive de gen.

Anul trecut, Arabia Saudită a anunțat permisivitatea pentru femei de a obține permis de conducere și a eliminat interdicția cinematografelor comerciale, care durează de peste trei decenii. Primele cinematografe se așteaptă să fie deschise în luna martie a acestui an.

În decembrie, femeile saudite au participat pentru prima dată la un concert public, fiind, de altfel, primul concert public realizat de o cântăreață saudită.

 

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…