Acasă Extern Abbas: Trump oferă un plan de pace bazat pe confederația cu Iordania

Abbas: Trump oferă un plan de pace bazat pe confederația cu Iordania

Statele Unite au prezentat președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, un acord de pace bazat pe formarea unei confederații cu Iordania, a informat duminică organizația israeliană de stânga ”Peace Now”, relatează cotidianul Jerusalem Post.

Grupul ”Peace Now” a făcut publică posibilitatea unui plan de pace prin înființare unei confederații palestiniano-iordaniene, inițiat de SUA, după ce s-a întâlnit cu liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Ramallah.

Iordania a respins imediat ideea unei confederații palestiniano-iordaniene.

Jumana Ghunaimat, purtătoarea de cuvânt a guvernului iordanian, a declarat duminică că poziția țării sale față de cauza palestiniană rămâne neschimbată și fermă și se bazează pe soluția celor două state, prin înființarea unui stat palestinian pe granițele din 1967, avand drept capitală Ierusalimul de Est.

Ghunaimat a menționat că regele Iordaniei Abdullah al II-lea a afirmă de mult timp că nu există o alternativă la soluția cu două state.

Nu a fost lansat în spațiul public niciun videoclip sau clip audio de la întâlnirea grupului Peace Now cu Mahmoud Abbas. Toate informațiile despre declarațiile lui Abbas privind planul președintelui Donald Trump au fost relatate de Peace Now și de cei doi parlamentari israelieni prezenți, MKs Mossi Raz (Meretz) și Ksenia Svetlova (Uniunea Sionistă).

În cadrul întâlnirii, Mahmoud Abbas s-a referit la o conversație pe care a avut-o cu emisarii SUA, Jared Kushner și Jason Greenblatt. Emisarii „m-au întrebat dacă cred într-o confederație cu Iordania. Am spus, „da” [dar] vreau o confederație triunghiulară cu Iordania și Israel „, a spus Abbas. El a adăugat retoric: „I-am întrebat pe [emisari] dacă israelienii ar accepta o astfel de propunere”, conform Jerusalem Post.

„În ultimele 19 luni am cercetat toate partidele relevante despre multe idei și posibilități”, a spus Janson Greenblatt într-o declarație publică.

„Planul, atunci când va fi lansat, va reflecta idei pe care le considerăm realiste, corecte și implementabile, care vor sprijini viața poporului israelian și palestinian. Nu vom discuta niciun fel de idei sau conversații private.”

Abbas a declarat delegației israeliene că s-a întâlnit de patru ori cu președintele american Donald Trump și că în timpul acestor conversații președintele american și-a exprimat sprijinul față de o viziune a două state, însă conceptul său de „palestinian” este „un stat demilitarizat a cărui securitate să fie asigurată de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.”

Statele Unite sunt ostile față de palestinieni și doresc să „închidă procesul de pace”, a spus Abbas.

El a acuzat că procesul de pace a fost înghețat deoarece primul ministru Benjamin Netanyahu a refuzat să se întâlnească cu el. Rușii au încercat de două ori să-l aducă împreună cu Netanyahu, dar Israelul a refuzat, a spus Abbas grupului Peace Now, conform sursei citate.

Japonezii, olandezii și belgienii au încercat și au eșuat, a spus Abbas, adăugând că „am o problemă numai cu Netanyahu, dar nu cu Likud”.

Abbas a reiterat faptul că serviciile de securitate ale Autorității Palestiniene cooperează zilnic cu instituția de securitate a Israelului și că el și poporul său fac tot posibilul pentru a se asigura că nici un israelian nu va fi rănit.

El a adăugat că s-a întâlnit, de asemenea, cu șeful Shin Bet (agenția de securitate din Israel) în această chestiune. Când vine vorba de securitate, israelienii și palestinienii au convenit asupra a 99% din aceste probleme, a spus Abbas.

El a încheiat întâlnirea cu grupul Peace Naw printr-o urare pentru Anul Nou ( israelienii sărbătoresc anul nou în luna septembrie) spunând că speră, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca în noul an să se ajungă  la pace între israelieni și palestinieni.

Oficialii Autorității Palestiniene din Ramallah nu au comentat ideea confederației propuse de grupul Peace Now. Ei au au afirmat că Abbas a spus delegației Peace Now că scopul palestinienilor este de a înființa un stat palestinian independent pe granițele din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est. Potrivit oficialilor, Abbas a spus că a sprijinit securitatea și stabilitatea pentru israelieni și palestinieni ca parte a unei soluții cu două state.

Abbas a relatat, de asemenea, delegației Peace Now că nu există contacte între palestinieni și administrația americană din decembrie 2017, când președintele Trump și-a anunțat decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. Abbas a spus israelienilor că un stat palestinian va „promova pacea în lume”.

Ideea înființării unei confederații, lansată de administrația Trump, a mai fost discutată și în trecut. În 2012, oficialii Autorității Palestiniene au confirmat pentru cotidianul The Post că au studiat o astfel de posibilitate. Ei au adăugat, totuși, că un astfel de pas ar putea avea loc numai după retragerea israeliană pe  liniile anterioare anului 1967 și crearea unui stat palestinian independent pe această graniță.

La începutul acestei luni, dr. Khalil Shikaki, directorul Centrului Palestinian pentru Studii de Politici și Cercetare din Ramallah, și dr. Dahlia Scheindlin de la Centrul de Cercetări pentru Pace Tami Steinmetz de la Universitatea Tel Aviv, au prezentat datele obținute în luna iunie privind opinia publică cu privire la la ideea formării unei confederații.

Ei au adresat întrebări respondenților despre idea înființării unei confederații care ar include drepturi de rezidență pentru israelieni în zonele palestiniene și viceversa. Aproximativ 68% dintre arabii israelieni, 31% dintre evreii israelieni și 30% dintre palestinieni au declarat că sunt de acord cu un astfel de plan.

Conceptul de confederație, care ar combina statalitatea suverană cu unele aspecte ale guvernării comune, a fost pus în discuție după Războiul de șase zile din 1967.

Dar, decizia Iordaniei de a dezactiva orice legătură cu Cisiordania și cu acordurile de la Oslo din 1993 – care s-au axat pe o rezoluție a două state, și față de inițiativele marginalizate în conflict, au fost o frână în dezvoltarea și promovarea conceptului de confederație.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…