Acasă Extern „Accelerați” discuțiile pentru Brexit

„Accelerați” discuțiile pentru Brexit

Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit a cerut Londrei să „accelereze ritmul” negocierilor, dacă dorește o înțelegere în acest an cu privire la un proiect de tratat publicat miercuri, care a provocat, furie în Irlanda de Nord.

„Dacă dorim să avem succes cu aceste negocieri … trebuie să accelerăm ritmul”, a declarat Michel Barnier reporterilor după ce Comisia Europeană a aprobat un prim proiect public pentru un tratat de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru care ambele părți se așteaptă să fie de acord în termen de aproximativ opt luni.

Proiectul de tratat se bazează pe acordurile interimare atinse în decembrie și pe pozițiile UE pe care Marea Britanie nu le-a acceptat încă.

Un protocol special privind modul de evitare a unor „frontiere dificile” cu Irlanda prevede menținerea Irlandei de Nord în structurile și normele UE.

Barnier a subliniat că acest lucru este în concordanță cu „pasul înainte” convenit cu primul ministru Theresa May în decembrie și ar putea fi înlocuit dacă Marea Britanie va prezenta o soluție alternativă detaliată.

Sindicaliștii din Irlanda de Nord, unde Marea Britanie are o majoritate parlamentară subțire, au criticat propunerea deoarece ar putea crea noi diviziuni între provincia britanică și Marea Britanie.

Proiectul de tratat prevede o comisie comună UE – Marea Britanie care supraveghează măsurile, iar Curtea Europeană de Justiție rămâne autoritatea supremă de soluționare a litigiilor.

Barnier a declarat că se va angaja într-o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare și se va întâlni și cu liderii Irlandei de Nord la începutul săptămânii. El a subliniat că există încă „divergențe semnificative” în discuțiile privind ”dacă” Marea Britanie ar putea obține o perioadă de tranziție după ce va părăsi UE peste 13 luni.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …