Acasă Extern Alianța Hezbollah câștigă în parlamentul libanez

Alianța Hezbollah câștigă în parlamentul libanez

Gruparea Hezbollah, sprijinit de Iran și aliații săi politici au câștigat mai mult de jumătate din locurile parlamentare din Liban, în urma alegerilor electorale care au avut loc duminică – primele în ultimii nouă ani, potrivit rezultatelor preliminare neoficiale citate de politicieni și mass-media libaneze.

Rezultatul, dacă va fi confirmat de numărătoarea finală, ar stimula Hezbollah, partidele și indivizii aliniați la grupul puternic armat, asigurând o majoritate simplă în parlament.

Poziția puternică a Hezbollah în Liban reflectă ascensiunea regională influenței Iranului pe un teritoriu care se întinde în Irak, Yemen, Siria și Liban. Gruparea Hezbollah un dușman declarat al Israelului și clasificat de Statele Unite ca grup terorist.

Raportul neoficial a indicat că prim-ministrul Saad al-Hariri, susținut de Occident, va deveni liderul musulmanilor sunniți cu cel mai mare bloc în parlamentul care are 128 de locuri, făcându-l să devină lider pentru formarea viitorului guvern, chiar dacă a pierdut locuri în propriile locații.

Primul ministru al Libanului trebuie să fie un sunnit datorită sistemului sectar religios de împărțire a puterii. Noul guvern, la fel ca cel anterior, este de așteptat să includă toate partidele principale. Discuțiile asupra posturilor Cabinetului vor necesita timp.

Donatorii internaționali doresc să vadă că Libanul întreprinde reforme economice serioase pentru a reduce nivelurile datoriilor publice înainte a trimite miliardele de euro donați la Conferința de la Paris, din aprilie.

Alegerile desfășurate duminică au avut loc sub o nouă lege complexă, care a redefinit limitele circumscripțiilor electorale și a schimbat sistemul electoral pentru a fi proporțional cu sectele religioase. Ministrul de Interne a declarat că rezultatele oficiale vor fi anunțate luni dimineață.

Hezbollah

Forțele libaneze anti-Hezbollah, un partid creștin, pare să fi apărut ca un mare câștigător, aproape dublându-și deputații, de la 8 la 15, potrivit Reuters care a citat surse neoficiale.

Hezbollah, alături de grupuri și persoane afiliate, va avea cel puțin 67 de locuri, potrivit unui calcul al Reuters bazat pe rezultate preliminare relatate în mass-media libaneză.

Alianții Hezbollah includ Mișcarea Shi’ite Amal, condusă de Președintele Parlamentului, Nabih Berri, Mișcarea Patriotică Liberă creștină a președintelui Michel Aoun, și alții care văd înarmarea ca un avantaj pentru Liban.

Sunniți susținuți de Hezbollah s-au descurcat bine în Beirut, Tripoli și Sidon. Ziarul pro-Hezbollah al-Akhbar a publicat pe prima pagină titlul o „palmă” pentru Hariri.

Printre câștigătorii susținut de Hezbollah se numără Jamil al-Sayyed, un general șiit pensionat, fost șef al serviciilor de informații libaneze, care este un prieten apropiat al președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit rezultatelor neoficiale.

Sayyed a fost unul dintre cei mai puternici oameni din Liban în cei 15 ani de dominație siriană care au urmat războiului civil din 1975-1990.

Cel puțin cinci alte persoane care au ocupat funcția în timpul perioadei dominate de Siria au revenit în parlament pentru prima dată după ce forțele siriene s-au retras din Liban, după asasinarea lui Rafik al-Hariri, tatăl lui Saad Hariri (n.r. actualul premier), în 2005.

Faisal Karami, fiul premierului pro-sirian, Omar Karami, a câștigat primul loc.

Prezența la urne a fost de 49,2%, în scădere față de 54% în urmă cu nouă ani, când au avut loc ultima dată alegeri legislative.

Candidații independenți care  luptă împotriva sistemului politic au câștigat două locuri în Beirut.

Dar, Hezbollah a pierdut teren într-unul din fiefurile sale, circumscripția Baalbek-Hermel. Două dintre cele zece locuri au fost câștigate de oponenții săi.

”14 Martie”

Libanul ar fi trebuit să organizeze alegeri parlamentare în 2013, dar parlamentarii au votat în schimb să își prelungească mandatul, întrucât liderii principalelor formațiuni politice nu au putut ajunge la un acord cu privire la noua lege a alegerilor parlamentare.

O alianță anti-Hezbollah condusă de Hariri și susținută de Arabia Saudită a câștigat majoritatea în parlament în 2009. Dar această alianță „14 Martie” s-a dezintegrat, iar Arabia Saudită și-a schimbat atenția și resursele față de Iran în alte părți ale regiunii, în special în Yemen.

Samir Geagea, liderul Forțelor libaneze, a declarat că rezultatele au arătat că există un „teren popular” care sprijină ”14 Martie” și care „ne va da putere și o forță pentru a repara calea mult mai mult decât am reușit în ultimii ani”.

Geagea este cel mai proeminent oponent al Hezbollah creștin din Liban. El a condus miliția Forțelor Libaneze în ultimii ani ai războiului civil, în timpul căruia a fost un adversar al lui Aoun.

Întrebările cu privire la înarmarea Hezbollah au scăzut în agenda politică din Liban în ultimii ani. Din 2012, Hezbollah a devenit tot mai puternic din punct de vedere militar, desfășurând luptători în Siria și Irak, unde a luptat pentru a sprijini Iranul.

Saad Hariri spune că este o problemă care trebuie rezolvată prin dialog la nivel regional.

Pe 12 mai vor avea loc alegeri electorale parlamentare în Irak, scrutin menit să sublinieze impactul Iranului în Orientul Mijlociu, iar unul dintre cei trei lideri șiiți pro-Teheran va deveni prim-ministru.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…