Acasă Extern Brazilia şi alte ţări din America Latină ar putea deveni „parteneri” NATO

Brazilia şi alte ţări din America Latină ar putea deveni „parteneri” NATO

NATO poate examina posibilitatea ca alte state latino-americane să se alăture Columbiei pentru a deveni parteneri de alianţă, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg miercuri, părând să excludă sugestia preşedintelui american Donald Trump că Brazilia ar putea deveni membră a alianţei.

Stoltenberg declară că Brazilia şi alte ţări din America Latină ar putea deveni „parteneri”

„Până în 2017, NATO nu avea parteneri în America Latină şi apoi în 2017 am primit primul partener, care era Columbia, şi să fim un partener apropiat al NATO este un lucru bun pentru NATO şi pentru ţara parteneră”, a declarat ;eful alianţei pentru Reuters într-un interviu înainte de conferinţa NATO de la Washington.

„Bineînţeles, este o posibilitate de a examina posibilitatea ca şi alte ţări din America Latină să devină parteneri care să ofere apoi o platformă, un cadru pentru o cooperare politică şi practică strânsă”, a spus el.

În cadrul unei conferințe de presă comună cu preşedintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, la Casa Albă, Trump a spus că i-a spus că i-a transmis acestuia că va desemna Brazilia un „non-aliat important al NATO” şi, eventual, va merge mai departe sprijinind o campanie pentru a face Brazilia ” aliat „, ceea ce ar însemna aderarea deplină la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

În prezent, statele membre NATO se limitează la ţările din Europa de Vest, Turcia, Canada şi Statele Unite, deşi ţările partenere NATO includ Australia şi Noua Zeelandă, precum şi state non-membre europene Suedia şi Finlanda.

Întrebaţi dacă o ţară precum Brazilia ar putea deveni membru, Stoltenberg a spus:

„Nu. Partenerii nu sunt membri. Dar partenerii sunt parteneri foarte apropiaţi. Lucrăm foarte strâns cu ei, practic şi politic, şi aceasta este o modalitate foarte bună de a consolida cooperarea cu NATO şi cu ţările care nu sunt membre ale Alianţei „.

Întrebat despre faptul că Brazilia ar putea deveni partener, el a spus:

„Ei bine, cineva trebuie să propună şi trebuie să fie şi o cerere din partea Braziliei, dar … am convenit cu Columbia să facem din Columbia un partener apropiat al NATO şi, bineînţeles, este absolut posibil să avem mai mulţi parteneri în America Latină, trebuie să fie o dorinţă exprimată din partea Americii Latine şi, bineînţeles, este ceva ce trebuie să discutăm între cei 29 de aliaţi „.

Anterior Stoltenberg s-a adresat Congresului SUA şi a pledat pentru o apărare a parteneriatului pe care l-a numit „cea mai de succes alianţă din istorie”, care a fost adesea ridiculizat de Trump de la preluarea mandatului în 2017.

Columbia a ajuns la un acord în 2017 şi a deveni singura naţiune latino-americană care a aderat la NATO ca un „partener global”, o relaţie fără statut de „aliat”, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să participe neapărat la acţiunile militare colective.

 

Alţi parteneri globali NATO, în afară de cei menţionaţi de Stoltenberg, includ Afganistan, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia şi Pakistan.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…