Acasă Extern Ce se discută la sesiunea Adunării Generale a ONU 2018?

Ce se discută la sesiunea Adunării Generale a ONU 2018?

În atmosfera celui mai puternic val de migrație umană din lume, șefii de stat, miniștri de Externe, ONG-uri și filantropi din sute de țări se întâlnesc în această săptămână la New York în cadrul celei de-a 73 sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Mai multe state membre ale ONU au pus la îndoială autoritatea ONU în ultimul an, iar în iunie, șeful FMI, Christine Lagarde, a avertizat că norii peste economia globală „devin din ce în ce mai întunecați”. Anul trecut existau temeri că președintele american Donald Trump ar putea să distrugă radical ONU, ceea ce nu s-a întâmplat, dar SUA s-a retras din Consiliul pentru Drepturile Omului, a renunțat la Acordul privind modificările climatice de la Paris și a boicotat eforturile de a stabili reguli globale privind migrația.

Imprevizibilitatea președintelui american a pus comunitatea internațională într-un model de expectație, ” America First” se află în dulapul delegației chineze la ONU – în încercarea de a limita daunele … nu de a antagoniza relația cu președintele Trump prin intrarea în dispute.

Puțini au speranțe serioase că în această sesiune ONU se vor soluționa problemele SUA cu China, Rusia și Germania. Dar,  întâlnirea globală oferă o oportunitate de a discuta public tensiunile din trecut, iar în cea de-a doua săptămână promite deschiderea unei dezbateri generale între statele membre ale ONU la evenimente secundare de mare foarte importante cum ar fi summit-ul anual Concordia și Bloomberg Global Business Forum.

Discursuri fierbinți

Punctul central al Adunării Generale (AG) a Organizației Națiunilor Unite este „Dezbaterea generală”, în care un reprezentant din fiecare țară se presupune că avansează o temă pentru discuții.  Tema centrală din acest an este „A face ca Națiunile Unite să fie relevante pentru toți oamenii: Leadership-ul global și responsabilități partajate pentru societățile pașnice, echitabile și durabile”.

În practică, cel mai probabil vor fi rostite discursuri lungi pe teme alese individual. Discursurile încep pe 25 septembrie și pot fi vizionate în direct pe UN TV, care își actualizează programul în fiecare dimineață.

Trump a vorbit despre narcotice

Ieri, președintele Trump a susținut un scurt discurs despre narcotice. Evenimentul trebuia să arate alegătorilor republicani că președintele are în atenție acest subiect, a spus James Cockayne, expert în politica în domeniul drogurilor de la Universitatea Națiunilor Unite. De asemenea, a oferit președintelui Trump șansa de a demonstra că poate coopera cu puteri precum China și Rusia, încercând să „reunească un grup de puteri conservatoare care doresc să semnaleze continuarea războiului împotriva drogurilor”, a spus Cockayne.

Pace prin activități spațiale

În timp ce SUA și Rusia sunt blocate într-un tit-for-tat geopolitic, astronauții americani și ruși trăiesc fericiți într-o mică navetă la mii de kilometri depărtare de Pământ. Începând cu anii 1950, Biroul ONU pentru Afacerile Spațiului a încurajat cooperarea pașnică în spațiu, iar acum un ONG numit ”Space Trust” consideră că activitățile spațiale ar putea fi un mijloc de a crea pacea pe pământ. Pe 24 și 25 septembrie, organizația non-profit se va reuni cu reprezentanții ONU și cu șefii de stat pentru a discuta despre aceasta.

Neproliferarea nucleară

Pe 26 septembrie, Donald Trump intenționează să prezideze o reuniune specială a Consiliului de Securitate privind neproliferarea nucleară. Întâlnirea inițial părea concepută pentru a ataca Iranul, însă agenda sa a fost extinsă pentru a discuta în general despre „contra-proliferare”, după ce Marea Britanie și Franța au declarat clar că vor apăra Acordul nuclear cu Iranul.

Cu toate acestea, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a sugerat că evenimentul ar putea fi exploziv: „Sunt sigură că va fi cea mai vizionată reuniune a Consiliului de Securitate”, a declarat ea reporterilor.

Nori negri peste comerțul global

Cele mai recente tarife de 200 de miliarde de dolari împotriva Chinei au intrat în vigoare ieri (24 septembrie) și nu există planuri publice pentru reprezentanții Statelor Unite să se întâlnească cu omologii lor chinezi la Adunarea Generală a ONU. Săptămâna aceasta este însă termenul limită al administrației Trump pentru renegocierea NAFTA și am putea vedea cum Canada și SUA anunță un fel de acord până vineri. Un discurs strâns urmărit va fi cel al reprezentantului comerțului SUA, Robert Lighthizer, la Summit-ul Concordia, astăzi (25 septembrie).

Dezastre umanitare în Yemen și Sudanul de Sud

Conflictele din întreaga lume ucid mii de civili și pun în pericol milioane de oameni. Războiul care durează de cinci ani în Sudanul de Sud a făcut ca peste 7 milioane de persoane să aibă nevoie de asistență și protecție. Între timp, un război proxy care durează de trei ani în Yemen a creat ceea ce poate fi numit cea mai mare situație de urgență din lume, cu blocade militare care au generat foamete pe scară largă.

Biroul ONU pentru afaceri umanitare organizează evenimente pentru a mobiliza finanțarea globală și pentru a îmbunătăți răspunsurile la situația de urgență. O întâlnire privind reacția umanitară din Yemen a avut loc pe 24 septembrie și pentru Sudanul de Sud pe 25 septembrie. Datele ar putea fi utilizate pentru prevenirea, pregătirea și reacția la dezastrele naturale și urgențele umanitare.

Problemele ONU de menținere a păcii

Pe 25 septembrie, Secretarul general Guterres convocă statele membre să discute despre îmbunătățirea misiunilor ONU de menținere a păcii. Mai mult de 120 de țări sprijină o declarație pentru dezvoltarea de soluții politice la conflict, de a asigura siguranța civilă și pentru a opri abuzurile sexuale, a spus Jake Sherman de la Institutul Internațional pentru Pace. În dimineața zilei de 26 septembrie, un comitet condus de Marea Britanie va examina în mod special exploatarea sexuală, abuzul și hărțuirea în munca umanitară.

Paula Donovan, co-director la Code Blue – care combate abuzurile sexuale, este extrem de sceptică că sesiunile Adunării Generale a ONU vor aduce progrese în ceea ce privește abuzul sexual: „Nu vor să audă critici constructive”, spune ea. Lori Handrahan, care a efectuat o revizuire a abuzurilor sexuale la nivel de agenție pentru OCHA în 2009, a spus că acțiunea a fost atât de minimă încât nu au instalat nici măcar un software pentru a opri angajații care descarcă și comercializează pornografia infantilă la OCHA. „Nici măcar nu încep să abordeze [abuzul sexual]”, spune ea.

Sănătatea globală și prevenirea bolilor

Pe 26 septembrie, lupta împotriva tuberculozei va fi temă de discuție la AG. Chiar dacă este prevenită și curabilă, tuberculoza rămâne cea mai letală boală infecțioasă din lume. Alte discuții se vor concentra asupra bolilor netransmisibile.

Bolile netransmisibile, de la cancer până la diabet, reprezintă 63% din decesele anuale la nivel mondial. În cadrul sesiunii AG, mai multe guverne vor anunța un parteneriat care vizează combaterea acestor boli.

Egalitatea de gen, oportunitatea și siguranța

Lumea s-a schimbat mult de la ultima Adunare Generală a ONU. La doar câteva săptămâni după ce liderii mondiali au părăsit New York-ul în 2017, au fost făcute publice primele acuzații împotriva producătorului de film Harvey Weinstein, declanșând mișcarea globală #MeToo. Acum, chiar dacă acuzațiile de hărțuire sexuală apar din rândurile ONU, evenimentele privind femeile și cele legate de gen vor face un bilanț al progreselor globale în direcția egalității de gen.

Evenimentele de mare anvergură, cum ar fi Summit-ul #SheisEqual din 28 septembrie și întâlnirea HeforShe din 26 septembrie, se vor concentra pe oportunități egale în afaceri, politică, în arenă socială și siguranță pentru fete și femei. Nu a fost însă acordată prea multă atenție comunităților LGBTQ; zeci de state membre ale ONU încă încriminează homosexualitatea.

„Cooperarea digitală” și guvernanța

Pentru a aduce țările și industriile pe aceeași pagină privind inovația și guvernanța digitală, Secretarul general va convoca în cadrul Adunării Generale a ONU un grup de experți la nivel înalt privind cooperarea digitală. Prezidat de Melinda Gates și Jack Ma, grupul este așteptat să prezinte un raport privind impactul transformativ al tehnologiilor digitale și să identifice deficiențele politice și de informare.

Nu toată lumea este încântată de această misiune. Peter Micek, consilierul general al Advocacy pentru drepturile digitale Access Now, spune că organizațiile sale și alte organizații au scris o scrisoare deschisă către Secretarul general, exprimându-și îngrijorarea cu privire la scopurile și compoziția panelului. Scrisoarea notează: „Vă sugerăm ca la prima sa întâlnire, grupul să clarifice ce înseamnă ”cooperarea digitală”.

Conflictul politic Israel-Palestina

Numeroase reuniuni secundare vor aborda tensiunile politice globale, inclusiv viitoarele alegeri din Libiei, violența din Camerun și criza politică care se desfășoară în prezent în Comore.

Conflictul palestinian-israelian este, de asemenea, pe agendă, ca urmare a recentului anunț făcut de SUA că va reduce ajutoarele acordate palestinienilor, în valoare de peste 200 de milioane de dolari. De asemenea, administrația Trump a reținut 65 milioane dolari de la agenția UNRWA, care finanțează servicii esențiale precum școlile și clinicile de sănătate pentru aproape două milioane de persoane din Liban, Iordania, Cisiordania și Fâșia Gaza.

Criza economică din Venezuela, revoltele și protestele din Nicaragua și Rohingya din Myanmar sunt unele dintre celelalte probleme cu care se vor confrunta liderii mondiali în zilele următoare.

Stereotipurilor legate de migrație

Există peste 65 de milioane de refugiați în lume. La începutul acestui an, statele membre ale ONU au convenit asupra unei abordări comune a migrației și lucrează la o propunere de tratare a crizei refugiaților, care urmează să fie prezentată în această toamnă. Continuând pe tot parcursul săptămânii, evenimentele publice și întâlnirile private vor scoate în evidență includerea refugiaților și a migranților, cooperarea internațională în abordarea fluxurilor migratorii și dezavantajele stereotipului imigranților în țările gazdă.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …