Acasă Extern China: Un coleg al președintelui Xi Jinping va fi șeful spionajului

China: Un coleg al președintelui Xi Jinping va fi șeful spionajului

Vice-ministru al Securității Publice, apropiat al președintelui Xi Jinping, va prelua funcția de ministru al Securității de Stat, întrucât anicorupția face parte din noua politică a Chinei și, în plus, este nevoie de eliminarea lacunelor din sistemul de informații, a relatat într-un articol exclusiv Reuters. 

China a alocat  miliarde de yuani în securitatea internă, dar Ministerele Securității de Stat și Securității Publice au fost afectate în ultimii ani de scandaluri de corupție la nivel înalt și deficiențe în informații.

Wang Xiaohong, în vârstă de 60 de ani, vice-ministru al Securității Publice, îl va înlocui pe Chen Wenqing în funcția de ministru al Securității Statului în timpul sesiunii parlamentare, care începe la 5 martie, conform sursei citate.

Ministerul Securității Statului are ca responsabilitate securitatea națională, iar serviciile de spionaj străin și contraspionaj intră în competențele sale.

Chen Wenqing, în vârstă de 58 de ani, va deveni Procuror general, conform Reuters.ul de top al țării după mai mult de un an, în calitate de ministru al securității statului, au spus trei surse.

Schimbarea gărzii face parte dintr-o remaniere mai amplă a cabinetului guvernamental  și va avea loc în timpul sesiunii parlamentare care durează două săptămâni.

Wang Xiaohong și președintele Xi Jinping au o relație îndelungată, amândoi s-au născut și au crescut în provincia sud-estică Fujian, unde Xi Jinping a petrecut 17.

Wang Xiaohong a fost director adjunct al Biroului Securității Publice din Fuzhou, capitala provinciei Fujian, din 1993 până în 1998 și ofițer de poliție al orașului din 1998 până în 2002. Președintele Xi Jinping a fost șeful partidului din Fuzhou din 1990 până în 1996 și secretar de partid adjunct al provinciei până în 2002.

Cei doi „sunt foarte apropiați”, a spus o sursă Reuters cu legături la conducere. „Wang Xiaohong a avut grijă de fiica lui Xi Jinping.”

O a doua sursă Reuters cu legături la conducere a spus că ascensiunea lui Wang ai altor prieteni ai să s-a suprapus cu ascensiunea lui Xi Jinping în Fujian, în special secretarul de partid din Beijing, Cai Qi, și Huang Kunming, care a fost promovat la conducerea centrului de propagandă la sfârșitul anului trecut.

Wang Xiaohong la începutul carierei a fost polițist în județul Minhou din Fujian, în 1979.

Consolidarea securității

Președinte Xi Jinping a făcut o prioritate națională din consolidarea securității, atât pe plan intern, cât și în străinătate.

În 2013, la un an de la preluarea funcției de președinte de către Xi Jinping, China a înființat o nouă comisie națională de securitate din care face parte și președintele Jinping. Nu se cunosc detalii despre modul în care funcționează această comisie, guvernul a sugerat că are mai mult un accent național.

Experții spun că această comisie se aseamănă prin competențe cu ceea ce reprezintă Consiliul Național de Securitate din Statele Unite și ar spori coordonarea între diferitele aripi ale birocrației securității din China, divizate acum printre serviciile poliției, militare, de informații și diplomatice.

Punctele fierbinți ale agendei chineze externe includ Coreea de Nord, Taiwan și Marea Chinei de Sud.

În prezent, Ministerul Securității de Stat se recuperează după un scandal de corupție.

În 2015, Ma Jian, șeful departamentului de contrainformații din cadrul ministerului, a fost cercetat pentru corupție și a fost exclus din partid în anul următor. Din februarie 2017, când sistemul judiciar chinez a declarat că îl va acuza pentru presupusele luări de mită, nu a existat nicio actualizare oficială a cazului său.

O mărturisire video a apărut pe site-urile chineze și pe social media în aprilie, în care Ma Jian a recunoscut că acceptă mită. El a recunoscut că a abuzat de funcție când l-a ajutat pe fugarul Guo Wengui, un miliardar din exilat în SUA. Guo a negat afirmațiile lui Ma Jian.

Bugetul alocat de China pentru securitatea internă depășește bugetul pentru apărare, deși guvernul a încetat să ofere cifre exacte în urmă cu patru ani, conform Reuters. Cu toate acestea, sistemul a avut deficiențe.

Una dintre acestea a fost acela de a împiedica uigurii, un popor musulman din regiunea de vest a Chinei de Xinjiang, să călătorească în mod clandestin în Turcia, prin Asia de Sud-Est, unde China declară că unii dintre ei s-au alăturat grupărilor jihadiste din Siria și Irak.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…