Acasă Extern Di Maio spune că președintele Italiei ar trebui destituit

Di Maio spune că președintele Italiei ar trebui destituit

Luigi Di Maio, liderul formaţiunii antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S), a declarat că preşedintele Italiei Sergio Mattarella ar trebui să fie destituit din funcţie pentru trădare, deoarece a respins nominalizarea unui politician eurosceptic ca ministru al Economiei şi Finanţelor.

„Eram la câţiva paşi de formarea unui Guvern şi am fost opriţi pentru că în Cabinetul nostru era un ministru care a criticat UE”, a declarat Di Maio într-un interviu pentru postul de televiziune RAI, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

„Vreau ca această criză instituţională să fie adusă în faţa Parlamentului (…) şi preşedintele judecat”, a adăugat politicianul, specificând că şeful statului ar putea fi acuzat de încălcarea articolului 90 din Constituţia Italiei.

Parlamentul de la Roma ar putea fi chemat să decidă dacă Mattarella se face vinovat de „înaltă trădare sau încălcarea constituţiei”. În cazul în care parlamentarii votează majoritar în favoarea acuzaţiilor, Curtea Constituţională ar urma să decidă dacă preşedintele poate fi destituit sau nu.

Mattarella a anunţat duminică că a respins candidatura la funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor a lui Paolo Savona, un politician cunoscut pentru opoziţia sa faţă de Zona euro şi Germania, precizând că a propus alternative.

„Incertitudinea privind poziţia noastră a alarmat investitorii şi deponenţii din Italia şi străinătate”, a declarat preşedintele Italiei, adăugând: „Apartenenţa la euro este o alegere fundamentală. Dacă vrem să discutăm, atunci ar trebui să o facem într-o manieră serioasă”.

Giuseppe Conte, desemnat miercuri să formeze un nou guvern, era susţinut de coaliţia formată din partidul eurosceptic Liga Nordului şi formaţiunea antisistem Mişcarea Cinci Stele.

Salvini respinge ideea destituirii preşedintelui țării

Matteo Salvini, liderul partidului eurosceptic Liga Nordului, a respins luni posibilitatea destituirii preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, afirmând în schimb că doreşte schimbarea legii electorale, informează site-ul agenţiei Reuters.

În urma deciziei președintelui Mattarella de a respinge numirea unui politician eurosceptic în funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor, Giuseppe Conte a renunţat la mandatul de premier desemnat al Italiei.

În acest context, Luigi Di Maio a declarat că preşedintele ar trebui să fie destituit din funcţie pentru trădare.

„Trebui să rămânem calmi (…) Nu vreau să vorbesc despre destituire”, a declarat Salvini pentru postul Radio Capital.

Liga Nordului şi M5S „au o majoritate parlamentară. Vom vedea dacă putem să iniţiem o discuţie privind legea electorală în Parlament”, a adăugat Salvini.

Preşedintele Italiei l-a desemnat premier pe Carlo Cottarelli, fost oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Di Maio și Salvini au criticat decizia preşedintelui italian de a respinge persoana nominalizată de coaliţie pentru funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor, acuzând că presupuse influenţe externe afectează procesul electoral din Italia.

Di Maio a afirmat că votul este inutil, întrucât „lobbyul bancar şi financiar” stabileşte guvernul, în timp ce Matteo Salvini a afirmat că italienii „nu sunt sclavii germanilor şi francezilor”.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…