Acasă Extern Erdogan acuză SUA de „război economic” şi vrea să se alieze cu Rusia, China şi Iran

Erdogan acuză SUA de „război economic” şi vrea să se alieze cu Rusia, China şi Iran

Pe fondul prăbușirii monedei naționale, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite că au declanşat „război economic” împotriva Turciei, afirmând că este pregăit să colaboreze cu Rusia, China şi Iran.

Dolarii, euro şi aurul sunt „gloanţe, obuze şi rachete lansate în războiul economic împotriva Turciei”, a acuzat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

„Ne pregătim pentru colaborarea monetară cu China, Rusia, Iran, Ucraina, care au cel mai mare volum în relaţiile comerciale bilaterale. Dacă ţările europene vor să scape de presiunea dolarului, suntem pregătiţi să creăm un sistem similar şi cu acestea”, a subliniat Erdogan, avertizând că nu va tolera presiuni economice şi comerciale internaţionale.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat sâmbătă, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times, „acţiunile unilaterale” ale Statelor Unite împotriva Turciei, avertizând că Administraţia de la Ankara ar putea căuta alţi aliaţi.

„În ultimele şase decenii, Turcia şi Statele Unite au fost parteneri strategici şi aliaţi în cadrul NATO. Cele două ţări ale noastre au fost solidare în acţiunile de contracarare a provocărilor comune în timpul Războiului Rece şi în perioada următoare. De-a lungul anilor, Turcia s-a grăbit să ofere ajutor Statelor Unite oricând a fost necesar”, afirmă Recep Tayyip Erdogan, amintind că armata turcă a luptat alături de americani în conflictul intercoreean şi în Afganistan.

„Cu toate acestea, Statele Unite, în mod repetat şi substanţial, nu au reuşit să dea dovadă de înţelegere şi de respect pentru preocupările poporului turc. În ultimii ani, parteneriatul nostru a fost testat de disensiuni. Din nefericire, eforturile noastre de a opri această tendinţă s-au dovedit zadarnice. Până când Statele Unite nu vor începe să respecte suveranitatea Turciei şi nu vor dovedi că înţeleg pericolele cu care se confruntă naţiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi periclitat”, a adaugat Recep Erdogan.

„Pe 15 iulie 2016, Turcia a fost vizată de un atac al membrilor unui grup obscur condus de Fethullah Gulen, liderul organizaţiei pe care Guvernul meu o numeşte oficial Organizaţia teroristă Fethullah, cu sediul într-o zonă rurală din Pennsylvania”, acuză liderul de la Ankara, comparând complotul militar din Turcia cu atacul antiamerican de la Pearl Harbor şi cu atentatele din 11 septembrie 2001.

„Poporul turc se aştepta ca Statele Unite să condamne în mod clar complotul şi să exprime solidaritate cu Administraţia din Turcia aleasă de cetăţeni. Nu au făcut acest lucru, reacţia Statelor Unite a fost departe de a fi satisfăcătoare”, a subliniat Erdogan, exprimând regret că autorităţile americane refuză extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen şi că Washingtonul oferă susţinere grupurilor kurde siriene PYD/YPG (Partidul Uniunii Democratice / Unităţile de Apărare a Poporului), pe care Ankara le consideră filiala din Siria a organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„În ultimele săptămâni, Statele Unite au adoptat o serie de măsuri în sensul escaladării tensiunilor cu Turcia, invocând cazul unui cetăţean american, Andrew Brunson, arestat pentru ajutarea unei organizaţii teroriste. În loc să respecte procedurile judiciare, aşa cum l-am îndemnat pe preşedintele Donald Trump să facă în multe întrevederi şi conversaţii, Statele Unite au proferat ameninţări evidente la adresa unei naţiuni prietene şi au impus sancţiuni asupra unor membri ai Guvernului turc. Această decizie este inacceptabilă, iraţională şi este în detrimentul îndelungatei noastre prietenii. Pentru a arăta că Turcia nu cedează la ameninţări, am reacţionat sancţionând oficiali americani”, a mai spus Erdogan.

„Într-o perioadă în care se întâmplă multe lucruri rele în lume, acţiunile unilaterale împotriva Turciei adoptate de Statele Unite, aliatul nostru de câteva decenii, nu vor face decât să submineze interesele şi securitatea SUA. Înainte de a fi prea târziu, Washingtonul trebuie să renunţe la conceptul greşit că relaţia noastră poate fi asimetrică şi trebuie să conştientizeze faptul că Turcia are alternative. În cazul în care nu va fi inversată această tendinţă a unilateralismului şi lipsei de respect, noi vom fi nevoiţi să căutăm noi prieteni şi aliaţi”, avertizează Erdogan.

Vineri, Recep Erdogan a declarat că va apăra Turcia de atacurile economice, în contextul deprecierii puternice a lirei.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a dispus impunerea de taxe vamale mai mari pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…