Acasă Extern Filipine se retrage din CPI

Filipine se retrage din CPI

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat miercuri revocarea ratificării de către ţara sa a Statutului de la Roma, care instituie Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga).

Liderul de la Manila a denunțat ancheta preliminară ce vizează execuţiile extrajudiciare din războiul împotriva drogurilor pe care l-a lansat, transmit agenţiile internaţionale de presă.

”Declar (…) că Filipine revocă ratificarea Statutului de la Roma cu efect imediat”, a declarat preşedintele Duterte într-un comunicat, în care denunţă ”utilizarea CPI ca instrument politic împotriva Filipine” după declanşarea ”prematură” de către procurorul Curţii a unei anchete preliminare împotriva sa.

Curtea Penală Internaţională a declanşat luna trecută o anchetă preliminară pentru a stabili dacă în războiul împotriva drogurilor lansat de Duterte au fost comise crime împotriva umanităţii şi dacă CPI are jurisdicţie în acest caz. Curtea de la Haga a fost sesizată în acest sens anul trecut de un avocat filipinez.

Rodrigo Duterte, ales fără probleme în 2016, a promis să eradicheze traficul de droguri prin eliminarea fizică a zeci de mii de infractori.

După învestirea sa, aproape 4.000 de traficanţi şi de presupuși consumatori de droguri au fost ucişi de forţele de poliţie, conform statisticilor oficiale.

Abordarea lui Duterte provoacă îngrijorare în rândurile comunităţii internaţionale, iar apărătorii drepturilor omului afirmă că bilanţul real al celor ucişi este de trei ori mai mare decât statistica oficială.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …