Acasă Cultură Netflix își retrage filmele de la Cannes 2018

Netflix își retrage filmele de la Cannes 2018

Compania Netflix a anunţat că îşi va retrage filmele din selecţia Festivalului de la Cannes, după ce organizatorii prestigiosului eveniment au anunţat că producţiile platformelor de streaming nu vor fi incluse în competiţia oficială, întrucât nu beneficiază şi de distribuţie în cinematografe.

Ted Sarandos, directorul de conţinuturi al Netflix, a declarat pentru Variety că organizatorii Festivalului de la Cannes au instituit o nouă regulă care interzice includerea în competiţia oficială a filmelor care nu beneficiază şi de distribuţie în cinematografele franceze.

Ted Sarandos a declarat într-un interviu pentru publicaţia Variety că s-a luat decizia ca Netflix să nu participe anul acesta la festival.

„Vrem ca filmele noastre să fie tratate la fel ca cele ale oricărui alt producător”, a spus Sarandos. „Există riscul ca, mergând în această direcţie, filmele şi cineaştii noştri să nu fie trataţi cu respect în festival”, a adăugat acesta.

Luna trecută, Thierry Fremaux, delegatul general al evenimentului, a declarat într-un interviu care a apărut în publicaţia Le Film Francais: „Oamenii de la Netflix iubesc covorul roşu. Le-ar plăcea să fie prezenţi cu alte filme. Dar înţeleg că intransigenţa propriului lor model nu corespunde cu a noastră”.

Anul trecut, au fost incluse în competiţie producţiile Netflix „Okja”, de Bong Joon-ho, şi „The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach, iar decizia a stârnit critici aprinse în rândul cineaştilor francezi şi al uniunilor din domeniu, determinând organizatorii competiţiei să modifice regulamentul.

Noul regulament nu a mai putut fi aplicat celor două filme proiectate la ediţia din mai 2017, dar acestea nici nu au fost premiate.

Legislaţia franceză impune ca filmele să fie disponibile pentru vizionare acasă la cel puţin trei ani de la premiera în cinematografe. Această perioadă este impusă având în vedere creşterea nivelului pirateriei online, dar şi dezvoltarea platformelor de streaming precum Netflix şi Amazon.

Netflix şi-a arătat disponibilitatea de a distribuit filmele sale în cinematografe, dar refuză să aştepte trei ani pentru a le distribui pe platforma sa.

A 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 – 19 mai, iar peliculele din competiţia oficială vor fi anunţate joi.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…