Acasă Extern Iordania retrage cetățenia liderului palestinian Abbas

Iordania retrage cetățenia liderului palestinian Abbas

Regatul Iordaniei a început procesul de revocare a cetățeniei iordaniene a circa 30 de oficiali ai Autorității Palestiniene, precum și a oficialilor Fatah și a familiilor acestora, a informat miercuri ziarul Raialyoum de limbă arabă din Londra, citat de Jerusalem Post.

Oficialii care urmează să-și piardă cetățenia includ: președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, negociatorul-șef palestinian Saeb Erekat și negociatorul Autorității Palestiniene, Ahmed Qurei („Abu Ala”), menționează sursa citată.

De asemenea, s-a afirmat că vor exista schimbări majore în regimul de vize pentru intrarea în Iordania a înalților funcționari palestinieni, acordându-le doar drepturi de vizită temporară.

Numeroși oficiali ai Autorității Palestiniene și Fatah, inclusiv Abbas și cei doi fii ai săi, au primit cetățenia iordaniană în urmă cu un deceniu, a dezvăluit în anul 2011 un oficial iordanian.

Ei au primit pașapoarte iordaniene în ciuda faptului că, la momentul respectiv, autoritățile din Amman au  revocat cetățenia iordaniană pentru mii de alți palestinieni, în scopul de a „consolida identitatea palestiniană“, așa a justificat procesul guvernul iordanian la data respectivă.

Cu o populație de 9,5 milioane de locuitori, din care mai mult de două milioane sunt refugiați palestinieni, Iordania are de mult timp o populația majoritară alcătuită din palestinieni văzuți acum ca o amenințare demografică.

Liderii palestinieni au fost cei care au cerut inițial cetățenia, nu le-a fost oferită de Iordania, a explicat un editorial publicat în Al-Quds Al-Arabi după dezvăluirea oficialului iordanian în 2011.

„Ei au fost cei care au aplicat pentru a obține cetățenie și, probabil, i-au stânjenit pe oficialii guvernamentali iordanieni cu cererile”, a scris acesta.

Iordanienii nu au putut respinge cererile „din curtoazie și generozitate”, a relatat cotidianul, citat de Jerusalem Post.

Relatarea din ziarul Raialyoum nu a dezvăluit nicio informație privind motivul pentru care Iordania a decis, acum, să înceapă procesul de revocare a cetățeniei liderilor palestinieni.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…