Acasă Mediu Fiul patronului Agricola Bacău a DISTRUS ferma de 1 milion de euro a VECINULUI, stropind cu o substanță interzisă în UE

Fiul patronului Agricola Bacău a DISTRUS ferma de 1 milion de euro a VECINULUI, stropind cu o substanță interzisă în UE

O tânără antreprenor din județul Bacău acuză că vecinul i-a distrus iremediabil plantaţia de cireşi şi peri construită cu fonduri nerambursabile după ce acesta a împrăştiat din avion un erbicid interzis în ţările Uniunii Europene.

Irina Daniela Florea este administratorul fermei pomicole SC Agro Vision situată în extravilanul comunei băcăuane Damieneşti, pe care a înfiinţat-o anul trecut cu bani europeni, în cadrul unui proiect de peste 5,1 milioane de lei.

Plantaţia de 10 hectare de pomi fructiferi, respectiv 6,55 ha de cireş şi 3,28 ha păr, este compromisă total, din imprudenţa vecinului de fermă – un potent agricultor local, care deţine o suprafaţă agricolă cultivată cu cereale.

În toamna anului trecut, mai exact în ziua de 17 octombrie, societatea AICBAC condusă de Răzvan Horoi, fiul patronului Agricola Bacău, a împrăştiat din avion un erbicid foarte puternic, pentru a forţa uscarea porumbului și a-l recolta mai devreme. Produsul pe care l-a folosit se numește Taifun 360 SL, care conţine ca substanţă activă Glifosadul, un erbicid sistemic total interzis în Uniunea Europeană, tocmai pentru  a fi protejată sănătăţii populaţie, mediului, apei, solului, faunei şi vegetaţiei.

La vremea respectivă, de final de toamnă, când copacii rămân fără frunze, nimeni nu şi-a dat seama de situaţie, mai ales că administratorul fermei pomicole nu a fost înştiinţat de împrăştierea aeriană a erbicidului.

În primăvara aceasta însă, când pomii de peste tot jur înfloreau şi înverzeau, livada de cireş şi păr înfiinţată de doar un an nu dădea nici un semn de viaţă.  Dezastrul din toamnă a ieşit la iveală în primăvară.

“La începutul lunii mai 2019, în urma vizitei consultantului nostru din Belgia, specialist în pomicultură, am constatat distrugerea totală a plantaţiei pomicole înfiinţate de societatea noastră. Specialistul a luat probe şi le-a trimis la mai multe laboratoare, unde s-a constatat că e vorba de Glifosad. Cantitatea identificată în mostra de cireş, la şapte luni de la contaminare, a fost de 2,5 mg/kg, adică de aproximativ 25 de ori mai mare decât limita maximă admisă iar la păr de 5,6 ori mai mare. Am anunţat Primăria Damieneşti şi am depus o plângere la IPJ Bacău”, ne-a declarat Irina Daniela Florea.

De faptul că plantaţia a fost distrusă complet s-au convins şi autorităţile statului competente în astfel de probleme, sesizate de societatea prejudiciată.

La nivelul judeţului Bacău a fost formată o comisie compusă din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare-Oficiul Fitosanitar Bacău, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Bacău şi reprezentanţi ai administratorii plantaţiei.

Practic, specialiştii acestor instituţii nu au făcut decât să recunoască printr-un proces verbal gradul de afectare al livezii, din cauza folosirii erbicidului amintit.

“Prin incizii efectuate de specialistul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Bacău, începând de la nivelul solului, pe trunchi şi pe axul pomilor, din 5 în 5 cm s-a observat că ţesuturile erau încă verzi, fapt ce confirmă excluderea fenomenului de îngheţ. Gradul de afectare al livezii de cireş este de 100%, cu excepţia pomilor înlocuiţi,  aproximativ 820 de pomi.

Livada de păr în suprafaţă de 3,28 ha prezintă următoarele: toţi pomii au simptome clare de fitoxicitate. Toată suprafaţa plantaţiei de păr este afectată de simptomele menţionate”, se arată în procesul verbal de constatare al instituţiilor amintite mai sus.

4.8/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…