Acasă Intern Efectele exodului: Jumătate de milion de elevi mai puţin la şcoală

Efectele exodului: Jumătate de milion de elevi mai puţin la şcoală

Efectele exodului se văd în toate domeniile de activitate. Astăzi,în curtea şcolilor sunt cu jumătate de milion de copii mai puţin decât în 2010.

Potrivit Ministerului Educaţiei, numărul elevilor înscrişi în sistemul de învăţământ în anul şcolar 2017-2018 era cu aproape 500.000 mai mic decât în anul de învăţământ 2009-2010.

“Conform Institutului Naţional de Statistică, ale cărui date stau la baza rapoartelor elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, avem următoarea situaţie pe ani şcolari: 2009/2010 – 3.399.112 de elevi; 2010/2011 – 3.353.907; 2017/2018 – 2.908.872. (…) Ministerul Educaţiei Naţionale estimează că numărul elevilor înscrişi în anul şcolar 2018/2019 va fi de aproximativ 2.900.000”, a declarat Biroul de presă al Ministerul Educaţiei.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutului Naţional de Statistică, rata abandonului şcolar în România s-a menţinut şi nu e de vină pentru scăderea numărului de elevi. “Potrivit datelor primite INS, rata abandonului şcolar în învăţământul primar şi gimnazial, în anul şcolar 2010-2011, a fost de 1,8%. Ultimele date publicate de INS se referă la anul şcolar 2015-2016, când a fost raportată tot o rată a abandonului şcolar de 1,8%.”

Abandonul rămâne la 2%, dar – spun specialiştii – suntem campioni în statisticile negre privind plecarea din ţară şi reducerea naşterilor.

Nu abandonul este marea problemă, ci demografia. Milioanele de români – cei mai mulţi, oameni tineri cu copii mici – care au ales străinătatea şi au lăsat curţile şcolilor goale.

“Trebuie să ne uităm la demografie. Rata de fertilitate în România este 1,3, media europeană fiind de 1,5. Avem cea mai mică rată de fertilitate din Europa. A doua explicaţie este migraţia. România este ţara din lume care după Siria a pierdut cea mai multă populaţia, iar noi am pierdut-o în vreme de pace. Trebuie să ne gândim la profilul acestor tineri. Au plecat tineri care poate nu au fost cei mai educaţi, că au plecat din mediul rural, dar şi din cauza sărăciei, însă au plecat la o vârstă la care doreau să muncească şi să-şi întemeieze familii”, atrage atenţia preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, Daniela Vişoianu.

Efectele sunt devastatoare: avem o generaţie pe hârtie, dar nu şi între graniţele ţării.

“O parte din copii României sunt crescuţi şi merg la şcoală în alte ţări.(…) Putem să-i avem înregistraţi ca cetăţeni români, dar nu-i vom avea niciodată în şcoli”, afirmă Daniela Vişoianu.

Nimeni nu ştie exact câţi români sunt peste hotare. Oficial se vorbeşte de 3,5-4 milioane de oameni. Neoficial, numărul este dublu.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…