Acasă Extern Fost ministru israelian acuzat de spionaj pentru Iran

Fost ministru israelian acuzat de spionaj pentru Iran

Fostul ministru israelian, Gonen Segev, a fost acuzat săptămâna trecută de spionaj pentru Iran, fiind investigat pentru oferirea de informații secrete despre locația centrelor de securitate și despre industria energetică a Israelului, a declarat luni serviciul de securitate Shin Bet, citat de cotidianul The Times of Israel.

Gonen Segev a fost considerat agent activ la momentul arestării sale și a fost de două ori în Iran pentru a se întâlni cu persoanele care îl conduceau.

Segev, un politician dezgustător, se afla în detenție pentru contrabandă cu droguri în Guineea Ecuatorială când a fost extrădat în Israel și acuzat de spionaj Iran, luna trecută.

Potrivit lui Shin Bet, din anul 2012 Segev, ale cărui responsabilități ministeriale erau legate de energie și infrastructură, a fost în cunoștință de cauză în contact cu oficialii iranieni din domeniul serviciilor de informații, făcând primul contact cu ambasadorul Iranului în Nigeria.

„Segev a dat operatorilor informații despre sectorul energetic al Israelului, despre locațiile de securitate din Israel și despre clădirile și funcționarii din organele diplomatice și de securitate și multe altele”, a spus Shin Bet într-o declarație.

„Segev a vizitat Iranul de două ori pentru a se întâlni cu cei care-l conduceau, știind că sunt operatori de informații iranieni”, a spus serviciul de securitate internă a Israelului.

Shin Bet a spus că Segev s-a întâlnit cu agenții iranieni în hoteluri și case conspirative din întreaga lume și a folosit un dispozitiv criptat special pentru a le trimite mesaje în secret.

El a fost acuzat că a luat legătura cu reprezentanții israelieni din domeniul securității, apărării și diplomației, pentru a trimiteinformații  în Iran. Potrivit Shin Bet, el a încercat să facă legături directe între contactele sale israeliene și ”șefii” săi  iranieni, prezentând spionii ca oameni de afaceri.

La mijlocul lunii mai, Segev a plecat din Nigeria în Guineea Ecuatorială, unde a fost arestat de poliția locală și trimis înapoi în Israel, a spus agenția de informații.

Vineri, el a fost inculpat într-o instanță din Ierusalim, cu acuzații de asistare a inamicului în timpul războiului, de spionaj și de o serie de alte infracțiuni conexe, dar cazul nu a fost făcut public până luni. Unele detalii ale cazului rămân clasificate.

Segev se află reținut într-o locație a serviciului de securitate Shin Bet.

Din poziția de ministru al energiei și infrastructurii naționale, Gonen Segev a avut acces la documente secrete. Dat fiind că materialele referitoare la caz nu au fost publicate în întregime, nu se cunoaște dimensiunea prejudiciului cauzat securității israeliene.

Gonen Segev s-a născut în Israel în 1956. A fost căpitan în Ministerul Apărării Israeliene (IDF) și a studiat medicina la Universitatea Ben Gurion din Negev, devenind medic pediatru.

El a fost ales în Parlamentul Israelian (Knesset) în 1992, la vârsta de 35 de ani, ca membru al partidului Tzomet, care s-a transformat în actualul partid aful Eitan. În 1994, Segev s-a alăturat fracțiunii Yiud.  Votul său a fost decisiv în adoptarea în Knesset a acordurilui de la Oslo din Knesset.

În perioada 1995-1996, Segev a condus Ministerul Energiei și Infrastructurii (acum cunoscut sub numele de Ministerul Infrastructurii Naționale, Energiei și Resurselor de Apă).

Segev a devenit apoi om de afaceri și a fost arestat în 2004 pentru că a încercat să transporte 36.000 de comprimate ecstasy (MDMA) din Olanda în Israel. De asemenea, el și-a extins în mod ilegal licența diplomatică și a comis mai multe infracțiuni care implică utilizarea cardurilor de credit.

Fostul ministru a fost condamnat în 2005 pentru de trafic de droguri, fals și fraudă. El a primit o sentință de condamnare la închisoare de cinci ani, precum și o amendă de 27.500 dolari. Segev a fost eliberat condiționat în 2007, pentru bună purtare.

Cu toate acestea, Segev nu s-a putut întoarce pentru a lucra ca medic deoarece licența medicală i-a fost anulată cu puțin timp înainte de eliberare. Segev a atacat această decizie la Tribunalul Districtual din Ierusalim, dar a fost respins.

Imediat după eliberarei, Segev a părăsit țara și de atunci a lucrat ca doctor și om de afaceri în Nigeria.

În 2016, Ministerul israelian al Sănătății a respins cererea lui Segev de a-și restabili permisul medical pentru a se întoarce în țară.

Avocatul său a susținut în acel moment că există miniștri care au comis infracțiuni și care totuși s-au întors la funcții guvernamentale. El a citat exemplul actualului ministru de interne Aryeh Deri, care a fost anterior închis pentru luare de mită și totuși a revenit în aceeași poziție ministerială pe care a deținut-o înainte.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…