Acasă Mediu Hawai: Cutremurele și fisurile de lava ar putea dura luni de zile

Hawai: Cutremurele și fisurile de lava ar putea dura luni de zile

Mai multe case pe Insula Mare din Hawaii au fost distruse sâmbătă, deoarece erupțiile legate de vulcanul Kilauea au crescut, înclusiv în zone rezidențiale și au forțat ca aproape 2.000 de persoane să fie evacuate, relatează Reuters citând surse oficiale.

Oamenii de știință prognozează mai multe erupții și mai multe cutremure, probabil pentru urmîtoare câteva luni, după ce colțul sud-estic al insulei a fost zguduit de un tremur de 6.9, vineri, cel mai puternic din 1975 până acum.

Ancheta geologică americană (USGS) a declarat sâmbătă că au fost deschise câteva focare de lavă în subdiviziunea Leuna de Est a districtului Puna, la aproximativ zece kilometri de vulcan. Nu toate fisurile sunt încă active, a adăugat acesta.

Observatorul vulcanului hawaian a declarat, astăzi, că „activitatea eruptivă crește și este de așteptat să continue”.

Janet Babb, purtătoarea de cuvânt a observatorului, a declarat prin telefon că erupțiile ar putea continua „săptămâni sau luni”.

Babb a spus că activitatea începe să se asemene cu un alt eveniment din zonă petrecut în 1955, care a durat 88 de zile, când în apropierea vulcanului locuiau mult mai puțini oameni.

Deși nu s-au format încă fluxuri de lavă semnificative, se așteptat izbucniri suplimentare de lavă, care pot atinge temperaturi de aproximativ 2100 de grade Fahrenheit (1.150 grade Celsius), a declarat Agenția de apărare civilă din Hawaii.

Departamentul de pompieri din Hawaii a raportat „condiții extrem de periculoase pentru calitatea aerului din cauza nivelului ridicat de gaze de dioxid de sulf în zona de evacuare”, au declarat sâmbătă oficiali ai apărării civile. Gazul poate cauza dificultăți de respirație și iritații ale pielii.

Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani din lume și unul dintre cei cinci de pe insulă, este în erupție constantă de 35 de ani. Exploziile de lavă din vulcan au acoperit 48 de kilometri pătrați (125 km2), conform USGS.

Kilauea a început să lanseze lavă în zonele rezidențiale joi, după o serie de cutremure din săptămâna precedentă. Începând de la ora 11 a.m., vineri, insula a cunoscut peste 1.000 de cutremure, culminând cu magnitudinea de 6.9 grade pe scala Richter.

Nu au fost raportate victime sau decese, dar guvernatorul Hawaii David Ige a activat Garda Națională din Hawaii pentru a oferi ajutor de urgență.

Reprezentantul american Tulsi Gabbard din Hawaii a cerut oficialilor federali să trimită rapid ajutor.

Gabbard a declarat că peste 1.800 de locuitori din Leilani Estates și Lanipuna Gardens au fost obligați să-și părăsească locuințele  începând de joi.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…